Incko: Nisam ja prvi povukao paralelu o RS i NDH

Autor:

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pokušao je večeras da pojasni izjavu u kojoj je uporedio Republiku Srpsku i ustašku NDH, uvlačeći u njeno tumačenje još neke ljude. Ne namjerava da se izvine Dodiku i Ivaniću

5
A- A A+

"Ja se u suštini nisam upuštao u neko upoređivanje između NDH i RS. To je posao za istoričare koji imaju tačne činjenice. Međutim ja sam govorio o problematičnim datumima, konkretno o 9.januaru koji brojne žrtve podsjeća na ratne strahote. Upravo su predstavnici udruženja žrtvava prije moje izjave povukli tu paralelu i ona je bila publikovana u novinama. Tu paralelu je prije mene imao kulturolog Srđan Šušnica iz Banjaluke i ja sam tu u nekom smislu bio treći", rekao je Incko za TV1, a prenosi portal "Vijesti.ba".

On je rekao da su ga "neki pogrešno protumačili".

"Ja se gospodinu Dodiku i Ivaniću neću izvinjavati. Istrgnuli su moju izjavu iz konteksta i kazali da sam ja uvrijedio srpski narod a to sigurno nije bila moja namjera, ali razumio sam da su moji komentari mogli uvrijediti obične građane, to mi je žao. Vi znate mene i ja to ne bih nikada radio, niti sam to radio za ovih osam godina", rekao je Incko.

Pravdajući se da nije htio uvrijediti Srbe, Incko je otkrio da je još prije 30 godine zamoljen da bude dobrotvor Pravoslavnog fakulteta u Beogradu.

"Svih ovih 30.godina dobrotvor sam tog fakulteta, što mi je drago a dobrotvor sam i pravoslavne crkve u Njujorku, koja je izgorila. Dobrotvor sam crkve koja je srušena u Mostaru, a koja se sada rekonstruiše", rekao je Incko.

On je dodao da je razmišljao i da zatraži izvinjenje od Milorada Dodika koji ga je u proteklom periodu nazivao raznim imenima.

"Razmišljao sam da od njega tražim javno izvinjenje ali to nisam uradio. On uporno ponavlja pogrešne brojke o mojoj plati koja je mnogo manja nego što on kaže, i ja sam je čak snizio. Moram da kažem da mene ne plaća Dodik nego Evropska zajednica, SAD, Japan i svi koji su u PIC-u. Ali da se malo našalim jer moramo biti optimistični za početak godine; Ja bih Dodiku poručio da se mjenjamo za naše ukupne mjesečne prihode i nisam siguran ko bi više profitirao, on ili ja. Dakle ja nisam sebi odredio platu. Ona je od Karla Bilta do danas ista, osim što sam je ja malo smanjio. To je odredila međunarodna zajednica. Ja sam čak spreman da odustanem od moje plate totalno ako bi se time poboljšala situacija. Mislim da se time ne bi ništa mjenjalo i to je čista demagogija", rekao je Incko.

Ostale vijesti