• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mane, pa Savije: Senegal je impresivan

Autor mondo.rs

Desetu pobedu u poslednjih 11 mečeva, a drugu na Afričkom kupu nacija, Senegal je ostvario ranim golovima u meču sa slabašnim Zimbabveom. Pogledajte.

Senegal je možda i najbolja afrička fudbalska nacija bez titule prvaka kontinenta, ali kako su "gostoljubivi lavovi" odigrali prva dva meča u Gabonu, nije nemoguće da će izbrisati sebi ovaj nepoželjni epitet.

Posle Tunisa (2:0), Senegal je u 2. kolu Grupe B u Fransvilu ranim golovima "otvorili" i kasnije porazili i slabašni Zimbabve, koji se ni ove večeri nije obrukao, kao ni u startnom remiju sa favorizovanim Ažlirom kada je bilo 2:2.

Golovima Sadija Manea iz Liverpula i Anrija Savijea iz Sent Etjena: Senegal – Zimbabve 2:0 (2:0).

Momci selektora Alijua Sisea sa šest bodova iz dva meča sigurni su učesnici osmine finala i to kao pobednici grupe, u kojoj je ranije u četvrtak Tunis pobedio Alžir rezultatom 2:1 i vratio se u borbu za drugi krug (rezultati, strelci, tabela i raspored).

Senegal već može polako da razmišlja o drugom krugu u kom će se sastati sa drugoplasiranim timom iz Grupe A, a tamo posle dva kola situacija izgleda ovako: Kamerun 4, Gabon 2, Burkina Faso 2, Gvineja Bisao 1.

Sastavi:

Senegal: Dijalo – Gasama, Kulibali, Mbođi, Mbenge – Gaj, Kujate – Keita, Savije, Mane – Dijuf.

Zimbabve: Mkuruva – Zvirekvi, Muroiva, Kosta, Basera – Nakamba, Katsande – Mahači, Bilijat, Rusike – Mušekvi.

Ovo je bio tek drugi duel Senegala (32. na FIFA rang listi) i Zimbabvea (103), nakon što je 2006. takođe na AKN rezultat bio 2:0.

Mane, Savije, Balde Keita, kapiten Šeik Kuajte, Sulejman Kulibali i ostale zvezde senegalskog fudbala nalaze se u sjajnoj formi. Od poraza u Meksiku, početkom 2016. godine u prijateljskom meču, ova reprezentacija večeras je pobedila 10. put u 11 nastupa, beležeći poraz samo u meču kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

U decembru, Južna Afrika je pobedila Senegal 2:1 i to je bio jedini meč koji u prethodnih skoro godinu dana Siseov tim nije rešio u svoju korist.

Mrežu Tunsa, Senegal je tresao u 10. (Mane) i 30. minutu (Kara Mbođi), a danas su "lavovi" udarili još ranije – na pas Keite u 9. minutu as Liverpula, Mane, upisao se drugi put u strelce, da bi samo pet minuta kasnije Savije postigao divan gol iz slobodnjaka za 2:0.



Tek tada, "ratnici" iz Zimbabvea, kojima je ovo treći nastup na AKN (2004. i 2006. nisu prošli grupu), probudili su se i počeli da igraju ofanzivno, ali se u 34. minutu u velikoj šansi obrukao Njaša Mušekvi, a samo deset minuta kasnije golman Senegalaca Abdulaje Dijalo odbranio je oštar udarac Kame Bilijata.

Sjajna generacija fudbalera Senegala, koja je 2002. godine u prvoj fazi Svetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji pobedila i eliminisala aktuelnog svetskog šampiona, Francusku, stigla je do četvrtfinala Mundijala što je do danas ostao najbolji rezultat senegalskog fudbala. Iste godine, ali u januaru i februaru, Dijuf Faje, Sise i ostali igrali su do danas prvo i poslednje finale Afričkog kupa nacija, bilo je 0:0 u meču sa Kamerunom a onda su Eto i drugovi prigrlili trofej posle boljeg izvođenja penala.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC