• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samsung: Evo zašto se Note 7 istopio (FOTO, PDF)

Autor mondo.rs

Samsung je objavio konačne razloge šta je dovelo do problema sa topljenjem baterije u jednom od njegovih najboljih telefona - Galaxy Note 7.

 Samsung: Evo zašto se Note 7 istopio (FOTO, PDF) Izvor: MONDO portal

Samsung je Galaxy Note 7 premijerno predstavio u avgustu 2016. godine, u Londonu. Nakon premijere nismo krili oduševljenje ovim telefonom, a „Galaktički imperator“, kako smo mi nazvali Note 7 prodao se za svega par nedelja u preko tri miliona komada. Galaxy Note 7 je bio sve ono što smo čekali od kada se telefon pojavio - moćan, sposoban i lep.

A onda su počeli problemi…

Telefon je počeo da se pregreva, topi sam od sebe i to je dovelo prvo do dva talasa povlačenja telefona, a onda i do obustave proizvodnje. Tokom prethodnih par meseci bilo je dosta nagađanja oko toga šta je izazvalo problem sa Galaxy Note 7 uređajem, ali zvanična, Samsung istraga, gotova je tek sad, a rezultati su objavljeni 23. januara ujutru.

Šta je izazvalo Note 7 probleme i topljenje baterije

Prema zvaničnom Samsung izveštaju, na otkrivanju uzroka problema u prethodnih nekoliko meseci radilo je preko 700 inženjera, koji su testirali oko 200.000 uređaja, dodatnih 30.000 baterija, kako bi se zaključili rezultati testova.

Samsung je Note 7 uređaje i dodatne komponente testirao mehanički, softverski, pregledani su im hardver, softver, proces sklapanja i mnogo toga drugog.

DJ Koh, predsednik Divizije za mobilne komunikacije u kompaniji Samsung Electronics podelio je sa medijima na posebnoj konferenciji organizovanoj u Seulu rezultate istrage i uputio iskreno izvinjenje i zahvalnost korisnicima uređaja Galaxy Note 7, operaterima telefonije, partnerima u maloprodaji, distribuciji i poslovnim partnerima, na strpljenju i podršci.

Kohu su se pridružili članovi uprave iz kompanija UL, Exponent i TUV Rheinland, vodećih nezavisnih grupa u ovoj industrijskoj grani, koje su sprovele sopstvene istrage različitih aspekata incidenata u vezi sa Galaxy Note7 uređajima.

Od tri miliona prodatih Samsung Galaxy Note 7 uređaja, u Samsung je vraćeno više od 96 odsto uređaja.

Samsung Mobile

Poslednjih nekoliko meseci, zajedno sa nezavisnim stručnim organizacijama aktivnim u ovoj industriji, sproveli smo detaljnu istragu kako bismo pronašli uzroke incidenata sa uređajima Galaxy Note 7", izjavio je Koh. "Danas, više nego ikad ranije, mi smo posvećeni tome da zaslužimo poverenje naših korisnika, kroz inovacije koje pomeraju granice mogućeg u oblasti bezbednosti, što će nam otvoriti vrata ka neograničenim mogućnostima i novim iskustvima".

Rezultat: Galaxy Note 7 nije kriv za „gorući“ problem, baterije jesu!

Samsung je za Galaxy Note 7 koristio dva dobavljača baterije. U slajdovima je sa A obeležen „Samsung SDI“ dobavljač, a sa B „Amperex Technology“ i za razliku od „nezavisnih“ istraživanja, koja su ranije objavljena i koja su ukazala na grešku sa „Amperex Technology“ kompanijom, Samsung je otkrio da su i A i B baterije bile lošeg kvaliteta.

Ovo je #Samsung #GalaxyNote7 uživo! Boja je #BlueCoral #Video #HandsOn

A video posted by MONDO MobIT (@mondo_mobit) on

Iako nemamo nameru da ulazimo u previše tehničkih detalja, koje mnogi neće razumeti, reći ćemo, na osnovu detaljno pregledanih slajdova nekoliko stvari. A baterije pregrevale su se i topile usled problema koji su izazvani i dizajnom baterije i tokom proizvodnje. U gornjem desnom uglu baterije dolazilo je do kratkog spoja zbog deformacija tokom izrade, a problemi su se javljali i zbog tankih razdelnika unutar baterije. B baterije su imale isti problem - tanke unutrašnje razdelnike u ćelijama same baterije, ali je problem bio i u nedustajućoj ili loše apliciranoj izlolacionoj traci. Na slikama u galeriji jasno se vide problemi i A i B baterija.

Infografik Note 7 izveštaja o problemima s baterijama:

Za obe baterije kao jedan od mogućih uticajnih faktora za probleme u radu baterije navedeno je prekomerno „stresiranje“ baterije tokom punjenja (pisali smo o tome za sve telefone nedavno, pa se podsetite još jednom o čemu se radi).

Samsung je izdao i zvanično video saopštenje u kojem se navode mnoge zanimljive stvari, ali i podvlači da je Samsung kompanija posvećena kvalitetu izrade, testiranja i najvišim sigurnosnim standardima svojih proizvoda.

U skladu s tim Samsung uvodi testiranje baterija u „8 koraka“, što je daleko iscrpnije i zahtevniji proces, od onog koji nalažu regulatorna tela za proveru kvaliteta.

Dodatan materijal i objašnjenja

U prilogu je i zvaničan PDF dokument koji će svima, koji žele da otkriju svaki tehnički detalj istraživanja, to i omogućiti (download je direktan sa Samsung Press Room, oko 1.2 MB).

Samsung Galaxy Note 7 baterija problemi: Committed to Quality
Izvor: Samsung Mobile.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS