• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UEFA i zvanično predstavila Ligu nacija

Autor mondo.rs

Učestvovaće 55 reprezentacija, a četiri će izboriti plasman na Evropsko prvenstvo.

Evropska fudbalska unija predstavila je novo reprezentativno takmičenje - Ligu nacija, koje će prvi put biti održano 2018. godine, a učestvovaće svih 55 nacionalnih selekcija evropskih zemalja.

U objašnjenju se navodi da će reprezentacije biti podelje u četiri kvalitetna razreda, a rangiranje će biti urađeno na osnovu ovogodišnje novembarske rang liste UEFA.

U okviru svakog kvalitetnog razreda ekipe će žrebom biti ravrstane u četiri grupe od po četiri ili tri tima. U prvom kvalitetnom razredu biće 12 nacionalnih selekcija, podeljenih u četiri grupe od po tri tima. Pobednici grupa boriće se za titulu na završnom turniru, koji će biti održan 2019. godine.

Predviđeno je da najbolje selekcije iz drugog, trećeg i četrvrtog kvalitetnog razreda pređu u viši rang, a najlošije iz prvog, drugog i trećeg u niži.

Dodatni motiv je odluka da četiri reprezentacije iz Lige nacija stiču pravo učešća na šampionatu Evrope, a šansu da to ostvare imaće ekipe iz svih kvalitetnih razreda.

U razigravanju za četiri mesta koja vode na EURO učestvovaće 16 timova, po četiri iz svakog kvalitetnog razreda. Drugim rečima, to pravo stiču pobednici svih grupa.

Da bi se povećalo interesovanje, odlučeno je da će plasman na prvenstvo Evrope kroz Ligu nacija obezbediti po jedna ekipa iz svakog kvalitetnog razreda.

To znači da će se u polufinalu i finalu plej-ofa sastati samo timovi iz istog kvalitetnog razreda i ko uspešno prebrodi obe prepreke ići će na EURO.

Utakmice u grupnoj fazi takmičenja u Ligi nacija igraće se u reprezentativnim terminima u septembru, oktobru i novembru. Svaka reprezentacija bi jednu utakmicu igrala u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope, a drugu u Ligi nacija.

Evropsko prvenstvo 2020. održaće se u čak 13 država, da bi se obeležila 60. godišnjica od prvog šampionata Evrope.

Utakmice će se igrati u Bakuu, Briselu, Kopenhagenu, Minhenu, Budimpešti, Dablinu, Rimu, Amsterdamu, Bukureštu, Sankt Peterburgu, Glazgovu i Bilbau.

Polufinale i finale biće na Vembliju.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC