• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žitarice za doručak, to znamo. A za večeru?

Autor mondo.rs

Nutricionisti i ostali stručnjaci za pravilnu ishranu nam preporučuju da dan počnemo žitaricama. Nas je zanimalo - zašto se žitarice ne jedu uveče?

"Žitarice se preporučuju za doručak zato što našem organizmu daju dovoljno energije da dan započnemo na najbolji način, da budemo spremni da obavimo sve poslovne i privatne obaveze. To je veoma važan obrok jer je prvi nakon najduže pauze bez hrane koju pravimo, s obzirom na to da spavamo šest, sedam i više sati. Zato je veoma važno da ga ne odlažemo, da bude u prvih sat vremena nakon buđenja, i da bude energetski", objasnila nam je doktorka Jelena Gudelj Rakić, prilikom promocije novih "Nestle" žitarica sa celim zrnom ovsa "Cheerios Oats", u četvrtak u Beogradu.

Ona nam je takođe rekla, da nije greška ako žitarice jedemo i za večeru.

"Žitarice možete da jedete i kao večernji obrok, naročito ako niste stigli da ručate, pa vam je to i ručak i večera, i to negde između pet i šest sati poslepodne. Manja činija žitarica sa mlekom ili jogurtom, može biti izvanredan obrok za završetak dana", savetuje doktorka.

Izvor: MONDO/Dragana Todorović

Pitali smo je i da li osobe obolele od dijabetesa smeju da jedu kupovni musli, s obzirom na to da većina sadrži šećer, so i mnoge druge, ne baš zdrave sastojke, zbog koji je veoma važno čitati deklaraciju na ambalaži pre nego što odaberemo proizvod koji ćemo kupiti.

"Važno je, pre svega, koji tip dijabetesa osoba ima, da li je na terapiji insulinom ili ne, da li koristi neke lekove kojima reguliše svoj šećer u krvi, kao i da li kontorliše energetski unos u svakom obroku tokom dana. Dakle, suštinski nema prepreke da osobe koje imaju dijabetes jedu i ovakvu vrstu žitarica, naravno ne da pojedu pola kutije, već da to budu umerene količine, jer je umerenost prvi princip zdrave i pravilne ishrane."

Koji je drugi princip?

"Drugi princip je raznovrsnost, a proizvodi od žitarica sa celim zrnom su sastavni deo raznovrsne ishrane."

Izvor: MONDO/Dragana Todorović

Zašto se preporučuje baš ovas, po čemu se ta žitarica razlikuje od drugih?

"Ovas, između ostalog, ima visok sadržaj beta-glukana, rastvorljivog dijetnog vlakna koji pozitivno deluje na smanjenje vrednosti masnoća u krvi. Dnevni unos od svega 3 grama beta-glukana pomaže u snižavanju holesterola, a samo jedna porcija novih 'Nestle' žitarica od 40 grama osigurava polovinu preporučenog dnevnog unosa ovog važnog vlakna", kaže dokotorka i dodaje:

"Ovas je žitarica posebno bogata rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima, lipidima, proteinima, vitaminima i mineralima i jedinstveni je izvor polifenola avenantramida. To je snažan antioksidans koji ima protivupalna svojstva".

Dakle, navalite na ovas!

Pogledajte kakv doručak od ovih žitarica pravi profesionalni kuvar Slobodan Radeta:

Slobodan Radeta sprema žitarice za doručak
Izvor: YouTube

Ovo su sastojci koje je upotrebio:

"Nemojte da vas obeshrabri ova količina nameirnica koje sam upotrebio. Sve možete da kupite jednom za narednih sedam dana, ili za duži period. Takođe, ovo nije obavezna lista, napravite sami izbor na osnovu svojih potreba, onoga što volite,", savetuje Slobodan Radeta.

Anketa

Da li doručkujete žitarice?

  • Skoro uvek

    44.34% (94)

  • Vrlo retko

    30.19% (64)

  • Ne

    25.47% (54)

Da li doručkujete žitarice?

Rezultati

Još zanimljivih recepata pogledajte u:

MONDO kuhinji

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop