• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto je novi Android bolji nego iOS 10 (FOTO)

Autor mondo.rs

Android 7.0 Nougat je stigao i doneo nam mnoge nove mogućnosti, evo nekih koje on ima, a Apple iOS 10 nema.

 Zašto je novi Android bolji nego iOS 10 (FOTO) Izvor: MONDO portal

Ova verzija Android operativnog sistema je odavno stigla, i pokazala se kao solidno, pomalo diskretno unapređenje. Kada je Nougat stigao na vaš telefon, bili ste, nadamo se, prilično zadovoljni. Da li je stigao ili ga još čekate? Nadamo se da nećete čekati još dugo!

Došao je momenat, da vidimo kako se Android 7 Nougat razlikuje od iOS 10. Navešćemo desetak stvari koje novi Android može, a njegov rival ne (za sada).

Pročitajte detaljan opis svake od opcija, a slike potražite u galeriji.

Više prozora odjednom

 - Nova multi-window opcija omogućava da pokrenete dve aplikacije u isto vreme, bez obzira na to da li ste na tabletu ili telefonu. Dok ste u aplikaciji, dugo držite Recent Apps dugme, izaberite još jednu aplikaciju i možete je koristiti uporedo sa prvom. Apple je već uveo sličan multitasking sistem sa iOS 9 ažuriranjem, ali to radi samo sa iPad uređajima, ne i iPhone.

Takođe je interesantno primetiti da Samsung i LG imaju split-screen mod u svom korisničkom okruženju na nekim svojim modelima već nekoliko godina.

U svakom slučaju, i pored toga što neke aplikacije ne rade najbolje u ovom modu, takav koncept će biti odličan dodatak većim telefonima.

Podesite rezoluciju i veličinu sadržaja na ekranu

 - Još jedan dobar dodatak velikim telefonima je novo podešavanje veličine displeja koje se nalazi u Accessibility folderu i koje vam omogućava da smanjite i povećate ceo interfejs telefona. Ako ga podesite na najmanje, bićete u mogućnosti da prikažete mnogo više informacija na ekranu odjednom. iOS ima slično Display Zoom podešavanje na novijim telefonima, ali ono ne omogućava da smanjite stvari.

Ovo neće promeniti veličinu svakog elementa korisničkog okruženja u svakoj aplikaciji, ali radi odlično sa ostalim Google-ovim softverom i mogućava vam da stavite više aplikacija na home ekran. Ovo menjanje okruženja se vrši istoga momenta za razliku od iOS-a koji zahteva da ga resetujete nakon svake promene.

"Skačite" s aplikaciej na aplikaciju

 - Kada vam radi nekoliko aplikacija, možete da se, duplim klikom na Recent Apps dugme, brzo prebacite između dve poslednje aplikacije koje ste koristili. To je malo brže nego kod iOS-a, gde, duplim klikom na home dugme, na meniju birate između svih otvorenih programa.

Poboljšan pristup i izmena brzih opcija

 - Nougat vam takođe omogućava da imate više kontrole nad Android-ovim Quick Settings menijem. Tu ćete pronaći Edit dugme, koje vam omogućava da zamenite i presložite razne opcije, poput Wi-Fi, lokacije i slično, kako god želite.

Android je ova podešavanja imao i pre, ali ste morali da ih otključate, u System UI Tuner, skrivenom meniju operativnog sistema za developere.

Promenite podešavanja panela Obaveštenja

 - Moći ćete i da izmenite koja će podešavanja da se pojavljuju na panelu sa obaveštenjima. Programeri će, takođe moći da stvore svoje prečice, mada koliko će to sve podrške dobiti ostaje da se vidi. Ovo produbljuje prednost koju Android ima u odnosu na iOS u ovom segmentu. iOS 10 će doneti pregledniji Control Center, ali i dalje bez mogućnosti da se on promeni.

Dodatna objašnjenja u menijima

 - Svaka od opcija u sedmicinim podešavanjima će biti propraćena dodatnim kratkim informacijama (poput podnaslova). Iako ovo nije ništa posebno, može da vam skrati i sačuva vreme i kuckanje po ekranu kada želite da proverite neke informacije, npr. da vidite koliko slobodne memorije imate.

- Nougat omogućava Google-ovu novu Daydream platformu virtuelne realnosti. iako trenutno još nije dostupna, trebala bi da standardizuje kako će VR raditi na budućim Android telefonima (svi trenutni telefoni neće podržavati ovaj novi mod). Apple je izrazio interesovanje za augmentovanu realnost u prošlosti, ali kako se čini, Android je gde treba da budete kada je reč o VR-u.

Mnoga od Nougat-ovih poboljšanja su nastala kao odgovor na stvari koje je iOS već uveo. Sa druge strane, veliki broj dodataka na iOS 10 pokušavaju da izjednače stvari koje Android već ima. Najbitnije od svega je, da imamo dve vrlo slične platforme, čije se razlike sve više smanjuju. Naravno, unutar tog konteksta, Nougat je ipak solidan korak unapred, javlja Business Insider.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS