Revizija: Izetbegović pobjegao, reagovali i Rusi

Bošnjački član Predsjedništva BiH i lider SDA, Bakir Izetbegović, održao je danas konsultacije sa pravnim stručnjacima o podnošenju zahtjeva za reviziju presude MSP po tužbi BiH protiv Srbije.

0
A- A A+

Nakon maratonskog zasjedanja, koje je trajalo čak pet sati, Izetbegović je napustio zgradu Predsjedništva ne želeći da daje izjave novinarima, prenio je portal sarajevskog Avaza.

Kako je ranije najavljeno, Izetbegović se u Predsjedništvu sastao s pravnim ekspertima na konsultacijama pred donošenje konačne odluke o podnošenju zahtjeva za reviziju.

Očekuje se da će konačnu odluku Izetbegović saopštiti sutra, nakon savjetovanja na istu temu, koje je će biti održano u Sarajevu.

Inače, desetogodišnji rok za podnošenje zahtjeva za reviziju presude MSP-u ističe 26. februara.

UPOZORENJE IZ RUSKE AMBASADE

Ambasada Rusije u BiH saopštila je danas da inicijativa o pokretanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije može imati najozbiljnije posljedice po stabilnost, političku slogu i međuetnički dijalog u BiH, po njen socijalni mir i ekonomski razvoj, stanje u regionu u cjelini.

U saopštenju se dodaje da Rusija kao država garant Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH ističe da je Međunarodni sud pravde u Hagu već doneo odluku po ovom postupku, te da je ponovno aktiviranje ove tužbe jednostrani potez koji nema podrške svih konstitutivnih naroda BiH, kao ni odobrenje od državnih institucija, što je potrebno u skladu sa Ustavom.

Ostale vijesti