• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najbezbedniji operativni sistem

Autori mondo.ba Autori mondo.rs Autori Stefan Tomašević

Nakon 15 godina dostupan je najbezbedniji operativni sistem danas.

 Najbezbedniji operativni sistem Izvor: Promo/Kaspersky Lab

Kompanija Kaspersky Lab je objavila dostupnost sopstvenog operativnog sistema, KasperskyOS, specijalizovanog operativnog sistema kreiranog za ugrađene sisteme sa strogim sajber bezbednosnim pravilima.

KasperskyOS značajno smanjuje šanse za pojavu nedokumentovane funkcionalnosti i time umanjuje rizik od sajber napada. Veliki projekat, koji su najtalentovaniji stručnjaci te kompanije stvarali 15 godina, sada je komercijalno dostupan za proizvođače originalne opreme (OEM), sisteme za onlajn upravljanje podacima (ODMS), sistemske integratore i programere širom sveta. Ključne karakteristike operativnog sistema su prilagođene za telekomunikacionu i automobilsku industriju, kao i za kritičnu infrastrukturu.

KasperskyOS predstavlja sigurno okruženje za ugrađene sisteme i IoT uređaje (Internet of Things, Internet stvari ili predmeta) koji u sve većoj meri bivaju izloženi sajber napadima. U modernom povezanom svetu, gde se IoT uređaji koje koriste potrošači koriste u kritičnim infrastrukturama, i kontrolišu mnoge aspekte našeg svakodnevnog života, neophodno je praktikovati ozbiljan pristup bezbednosti.

Sistem je zasnovan na novom mikrokernelu, koji je u potpunosti razvijen u kompaniji i koji koristi već ustanovljene principe razvoja zasnovane na bezbednosti, kao što su „Separation Kernel“ i „Reference Monitor“. KasperskyOS je dizajniran na taj način da ne rešava samo bezbednosne probleme, već se takođe bavi  i organizacionim i poslovnim izazovima koji se odnose na obezbeđivanje razvoja aplikacija za ugrađene sisteme.

Koncept KasperskyOS-a

KasperskyOS je dizajniran tako da omogući programima da izvrše samo dokumentovane operacije. Razvijanje aplikacije za KasperskyOS zahteva stvaranje „tradicionalnog“ koda, kao i strogu bezbednosnu politiku koja definiše sve vrste dokumentovane funkcionalnosti. Samo ono što je definisano ovim politikom može biti izvršeno, uključujući i funkcionalnost samog operativnog sistema.

Takav pristup se tokom procesa razvoja KasperskyOS pokazao kao vremenski dosta  zahtevan, ali  programerima aplikacija nudi izvesnu prednost: sigurnosna politika može da se razvija paralelno sa stvarnom funkcionalnošću.

Sama funkcionalnost zapravo može odmah biti testirana: greška u kodu znači nedokumentovano ponašanje koje je blokirao operativni sistem. Ono što je najvažnije, razvoj bezbednosne politike može se prilagoditi prema poslovnim potrebama: sigurnost može da se prilagodi u zavisnosti od potreba aplikacija, a ne obrnuto.

Fleksibilnost primene

KasperskyOS nije operativni sistem opšte namene. Namenjen je za ispunjavanje zahteva ugrađenih uređaja i primenjuje se u tri ključne delatnosti: telekomunikacionoj, automobilskoj industriji i proizvodnji. Pored toga, kompanija Kaspersky Lab takođe razvija pakete za finansijsku industriju (bezbednost POS-terminala i thin clinet PS-a) i jača  bezbednost kritičnih operacija za Linux sisteme opšte namene, kao i uređaja za krajnje korisnike. Jednostavnost primene je postignuta sa tri paketa implementiranja određenih karakteristika KasperskyOS.

Dostupnost i cene KasperskyOS-a

KasperskyOS je dostupan za proizvođače originalne opreme (OEM), sisteme za onlajn upravljanje podacima (ODMS), sistemske integratore i programere širom sveta. Uspešni projekti su već́ sprovedeni sa ruskim sistemskim integratorom Kraftway (ruter sigurne mreže), SISGO (ojačana bezbednost za PikeOS operativni sistem sa Kaspersky sistemom bezbednosti) i evropskim sistemskim integratorom BE.services.

S obzirom na to da je ovo jedinstveni projekat koji je prilagođen za svakog kupca, cena KasperskyOS varira u zavisnosti od njihovih zahteva. Više informacija o KasperskyOS, Kaspersky Secure Hypervisor i  Kaspersky Security System platformama, kao i kontakt informacije za potencijalne kupce, dostupne su na veb stranici kompanije.

Detaljne tehničke informacije dostupne su na stranici Securelist. Dodatne informacije možete pronaći na blogu Jevgenija Kasperskog.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS