U Sarajevu odlučuju o reviziji tužbe protiv Srbije

Autor:

U Sarajevu će danas, pod pokroviteljstvom bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, biti održano savjetovanje o podnošenju zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom u Hagu.

0
A- A A+

Kako je ranije najavljeno, Izetbegović bi trebalo da saopšti da li će zahtjev biti podnesen ili ne.

Savjetovanju, koje se održava u organizaciji Fondacije "Pravda za BiH" i Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, prisustvovaće veliki broj eksperata iz oblasti prava, zvaničnika iz institucija BiH i nevladinih organizacija.

Prisustvo skupu u sarajevskoj Vijećnici moguće je samo uz pozivnicu.

Uoči ovog skupa juče je u zgradi Predsjedništva BiH održan sastanak Izetbegovića sa pravnim ekspertima koji su u proteklom periodu radili na podnošenju zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Nakon petočasovnog sastanka, Izetbegović nije želio dati izjavu za medije.

Ovaj sastanak i postupke određenog broja bošnjačkih političara predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić ranije su ocijenili kao opasnost od urušavanja ustavno-pravnog poretka BiH, a sve na štetu interesa Republike Srpske i srpskog naroda u BiH.

"Vrlo je jasno da u ime BiH odluke mogu donositi samo institucije BiH, a ne nikakve paralelne institucije", konstatovao je Ivanić.

On je istakao da je "stanje zabrinjavajuće", tim prije jer je nelegalno i antiustavno djelovanje i paralelnih institucija u nevladinom sektoru koji je pod kontrolom bošnjačkih struktura u Sarajevu.

Rok za podnošenje zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije ističe 26. februara.

Današnje savjetovanje počinje u 15.00 časova u prostorijama Vijećnice.

Ostale vijesti