Nema povećanja penzija u Srpskoj

Autor:

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao da povećanja penzije u RS neće biti do druge polovine godine i da se, do konačnog stava Vlade o iznosu, traže međusobno prihvatljivi modaliteti.

3
A- A A+
savanović, rakulj Foto: Srna

Nakon sjednice Upravnog odbora Udruženja penzionera Srpske u Tesliću na kojoj je razgovarano o inicijativi za povećanje penzija i zdravstvenoj zaštiti penzionera, Savanović je izjavio novinarima da je bilo riječi o različitim modalitetima pomoći, poput jednokratne pomoći ili procentualnog povećanja penzije, a da će Vlada donijeti odluku koji modalitet može biti prihvatljiv.

"Za povećanje osnovice od tri odsto trebalo bi 30.000.000 KM, a za pet odsto treba 50.000.000 KM, što je za nas trenutno neprihvaljivo jer toga novca nemamo i oko tog procenta neće biti realno razgovarati. Neki procenat će biti, a koliko će on iznositi biće stvar pregovora", istakao je Savanović.

Predsednik Udruženja penzionera Rade Rakulj izrazio je nadu da će polovinom godine biti pronađeno rješenje da se penzionerima značajnije pomogne, istakavši da ova populacija neće prihvatiti procentualno povećanje penzija ispod tri odsto, te da se njeno povećanje ne može vječno prolongirati.

Sjednici Upravnog odbora Udruženja penzionera Srpske prisustvovali su i ministar finansija Zoran Tegeltija i direktor Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja /PIO/ Mladen Milić.

Ostale vijesti