• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Jokara", dečko, ŽIV BIO!

Autor mondo.rs

Nikola Jokić danas puni 22 godine. Ovo je prilika da mu svi zajedno poručimo: SREĆAN ROĐENDAN, CARE! DOMINIRAJ!!!

 Nikola-Jokic-rodjendan Izvor: MONDO ilustracija - Mario Milojević

Kada je pre dve godine draftovan za NBA ligu, televizijska mreža ESPN baš u tom trenutku je pustila reklamu za nekakav burito sa sirom. Tako je izostao kadar sa Jokićem i njegovim imenom.

Kakav je to promašaj bio u režiji!

Posle "ruki" sezone, dobroćudni div iz Sombora se adaptirao na NBA ligu, sredinu, način života, a na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru odlučio je da igra, maltene, "sam" protiv Amerikanaca (91:94)  i propisno ih preznojio u meču u grupi. Bilo je u fazonu: "E, dajte meni loptu, znam sa ovima" (na kraju 25 poena, dvojke 9/13, trojke 2/2, šest skokova, tri asistencije).

Počela je potom nova NBA sezona i odjednom - Nikola Jokić postaje ključni igrač Denvera i košarkaš o kojem američki mediji pišu u superlativima!

Ok, nije to baš bilo odjednom. Na početku sezone je imao teži period
dok ga je trener držao na poziciji 4. Posle serije tekstova u američkim medijima da je Jokić loše iskorišćen, trener ga vraća na "peticu" i BOOM! Bingo!

Trener Majk Meloun je, naravno, želeo najbolje. Planirao je da "upari" Jokića i Jusufa Nurkića u nadi da će to funkcionisati. Kad je video da to ne ide, Jokić je sam tražio da pređe u drugu petorku i da bude rezerva Nurkiću, da bi, koliko-toliko, igrao na poziciji 5! Dakle, "Jokara" je bio spreman da žrtvuje sopstveni status (poznato je da je u NBA ligi starter - gotovo neprikosnoven) i minute da bi timu bilo bolje.

Takav stav u životu mu se isplatio!

Iz dana u dan Nikola ili "Jokara" ruši svoje, ali i rekorde NBA lige, zatrpava rivale, proigrava saigrače na najluđe moguće načine, pogađa trojke. 

"Jokić nije zvezda u nastajanju, on je to već sada. Njegove brojke sada sve govore. Velike stvari radi protiv sjajnih igrača, čak onih sa Ol-Stara. Dobiće sve što bude hteo jer zaslužuje svojim radom i ponašanjem", kaže ushićeni trener Denvera Majk Meloun.

Srbin koji je nadmašio i Džordana i "Medžika"!

I sve to radi momak koji čak nije ni mnogo mario za košarku! Ali, nastavio je da je igra (najpre na poziciji plejmejkera, što mu i danas mnogo znači), i uz podršku trenera dogurao do nezamenljivog šrafa u Denverovoj mašini!

Najvažniji trenutak Nikoline karijere desio se dok je spavao. Brat ga je probudio telefonskim pozivom kako bi mu saopštio da ga je Denver izabrao na NBA draftu. U prvi tren je pomislio kako se radi o snu i nastavio je da spava, ali, kada se probudio, postavši svestan stvarnosti, kroz glavu mu je prošao ceo njegov košarkaški put i shvatio je kako ništa više nije isto.

"Kako možeš da spavaš!? Izabran si na draftu!", urlao je Nikolin brat Nemanja u slušalicu.

U Denveru živi sa braćom - Nemanjom i Strahinjom - i sa devojkom Natalijom. U trosobnom stanu, sluša se srpska muzika, ali Nikola voli da "odvrne" i neki hip-hop. Kad je lepo vreme, Nemanja im pravi roštilj, ali je glavna kuvarica Natalija.

"Svi nastavnici u školi su me voleli, jer sam uvek bio viši od ostalih i jednostavno sam štrčao pojavom i kretao se, kao Šilja. Voleo sam pojedine predmete, najviše matematiku i istoriju. Nikada nisam voleo časove fizičkog, nisam mogao da uradim nijedan sklek", priznaje Nikola u intervjuu za "Bličer riport".


Iako je u Denveru okružen braćom i devojkom, Sombor mu nedostaje.

"Nedostaje mi kuća. Iz ovih stopa bih krenuo u Sombor. Znate, ja sam najmlađe dete i nekako je normalno da sam više privržen za roditelje od moje braće", kaže Jokić, isti onaj momak koji iz dana u dan "ratuje" sa snažnim centrima NBA timova i uopšte nema straha.

"Razmažen je", ubacio se Nemanja u razgovor.

"Ne znam šta to znači", uz osmeh uzvraća Nikola.

Nemanja i Strahinja su, normalno, najglasniji navijači u Denverovoj dvorani, a Strahinja ume da bude baš bučan. Tu je na oca, koji ponekad dolazi iz Srbije da gleda utakmice. "On se dere i niko ne sedi pored njega", smeju se braća.

Na zidu stana je fotografija glavne ulice u Somboru - Kralja Petra. "Leti bismo se odvezli do centra, malo prošetali i pojeli sladoled. Najbolji sladoled, tvrde Jokići.

"Kada završim karijeru, vratiću se u Sombor. Volim što je tako mirno, nije 'brzo', ne dešava se mnogo toga, ali imate sve što vam treba za život. Imamo prirodu, kanal, možete da odmorite mozak van grada. Nigde nije kao kod kuće", kaže as Denvera i momak koji bi mogao da nadmaši sva velika imena koja su sa Balkana dolazila u najjaču ligu na svetu.



Prošle sezone Nikola je prosečno imao 10 poena i sedam skokova po utakmice. To je bilo odlično za debitantsku, "ruki" sezonu. Ali, dečko sada kida!

PRVI "TRIPL DABL" DIVCA U NBA

Bilo je to 15, februara 1994. godine, kada je u dresu LA Lejkersau gradskom derbiju protiv Klipersa imao učinak 14 poena/16 skokova/12 asistencija i uz to 4 blokade i 3 ukradene lopte.

Samo tokom januara njegov prosečni učinak je 23,9 poena po meču, 11,1 skok i 4,8 asistencija.

Vlade Divac, Dražen Petrović, Dino Rađa, Žarko Paspalj, Toni Kukoč bili su "lučonoše" jugoslovenske košarke u NBA ligi. Sa Divcem, Draženom, Rađom... ali i Arvidasom Sabonisom i Šarunasom Marčuljonisom, počeo je taj "migrantski košarkaški talas" iz Evrope u SAD. Nastavili su ga Stojaković, Dirk Novicki, Pau Gasol.

Jokić je sada prva zvezda iz ešalona mladih košarkaša rođenih posle traumatskih, užasnih dešavanja u bivšoj Jugoslaviji. Postratna "jugoslovenska" deca, poput Marija Hezonje, Jusufa Nurkića, Darija Šarića i naravno, Nikole Jokića (imao je samo 4 godine kada je bombardovana SR Jugoslavija 1999. godine) nastavljaju tamo gde su stali "balkanski šmekeri". 

Gde je Jokić od srpskog rekorda? Beži mu Peđa...

I Medžik dobro zna ko je Nikola Jokić



Nikola i ekipa imaju sve preduslove da budu zapamćeni. Baš zapamćeni!

I srećan ti rođendan, dobri momče iz Sombora!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC