• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada predlaže: Dugove podijeliti na osamnaestine

Autor SRNA

Vlada predlaže da se dugovanja koja ima prema budžetskim korisnicima za određene vrste specifičnih naknada izmire u roku od 18 mjeseci, kroz sporazum sa svakim pojedinačnim radnikom.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas, nakon sastanka sa predstavnicima Saveza sindikata Srpske, da Vlada predlaže da se dugovanja koja ima prema budžetskim korisnicima za određene vrste specifičnih naknada izmire u roku od 18 mjeseci, kroz sporazum sa svakim pojedinačnim radnikom.

"Suština je da se tekuće obaveze za 2017. godinu, odnosno plata sa svim pripadajućim naknadama redovno isplaćuju, a da taj dug koji se vuče iz prethodnog perioda bude podijeljen na osamnaestine i da se uz svaku platu u ovoj godini dobije i jedna osamnaestina tih zaostataka", pojasnila je Cvijanovićeva i dodala da bi se u aprilu krenulo sa izvršenjem izmirenja.

Cvijanovićeva je novinarima rekla da su najveća dugovanja prema prosvjeti, oko osam miliona KM, zatim prema MUP-u oko tri miliona KM, a da su dugovanja za pravosuđe oko 1,6 miliona KM, gdje su radnici već podnijeli tužbe u visini od 1,3 miliona KM.

Ona je navela da ima i radnika koji imaju minimalna potraživanja i da bi oni trebali prioritetno biti izmireni.

Cvijanovićeva je istakla da se radnicima koji su podnijeli tužbe radi namirenja svojih potraživanja, treba ponuditi opcija ili da ostanu pri tužbi, ili da je povuku i da uđu u režim ovog prijedloga, ukoliko ga sindikat prihvati.  

Ona je rekla da su na sastanku htjeli da čuju kakvo je razmišljanje sindikata, ako to bude zajednički aranžman, u kojem bi definisali određene stvari, s obzirom na činjenicu da postoje dugovanja koje Vlada ima prema radnicima – budžetskim korisnicima, koja se odnose na prevoz, naknade za rođenje djeteta, jubilarne nagrade i slično.

Prema njenim riječima, bilo bi moguće da u narednih deset dana sindikalci predoče ovaj prijedlog svojim organima, da se obave konsultacije sa radnicima i da se nakon svega toga dobije povratna informacija, da bi opet u okviru tih deset dana jedna radna grupa definisala sve potrebne procedure.

Predsjednik Sindikata uprave Tomislav Vrhovac rekao je da prijedlog Vlade
moraju razmotriti sindikalni organi da bi se donijela odluka da li da se prihvati ili ne.

"Mislimo da smo blizu rješenja, a o modalitetima kako ćemo to raditi dogovaraće komisije, pod uslovom da pristanemo", istakao je Vrhovac.

On je ponovio da su od predstavnika Vlade Srpske dobili prijedlog da se ide na sporazumno rješenje nastalih dugovanja naknada mimo plate i da im je ponuđeno da redovna plata i redovne naknade idu svaki mjesec, a da se dugovanja sporazumno riješe kroz 18 mjeseci.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE