• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Godine rada i 1.000 pokušaja za TAJ pogodak

Autor mondo.rs

"Prvo je pogađao četiri-pet od deset pokušaja, pa onda 30 u nizu. Tada sam znao da će pogađati i na utakmicama", kaže Gudurićev učitelj iz zajedničkih dana u Železniku.

 Milan-Gurovic-o-step-bek-trojki-Marka-Gudurica-Nis-2017 Izvor: MN PRESS

"Zna on. To je dovoljno…"

To je bilo sve što je MVP finalne utakmice Kupa Radivoja Koraća, Marko Gudurić, rekao kada je u Nišu, posle pobede nad Partizanom, upitan za potez iz 33. minuta, kada je trojkom sa devet metara, preko ruke Mihaila Andrića, pogodio ja (nedostižnih) 12 poena razlike.

Gudurić je tada pogledom potražio i našao legendarnog srpskog košarkaša, Milana Gurovića. Obojica su namignuli i nasmejali se...

Dva dana kasnije, u razgovoru za "Večernje novosti", njegov trener iz zajedničkih dana u FMP Železniku, Gurović, otkrio je šta je taj kontakt očima značio.

"Dve godine smo vežbali taj 'step bek' šut iz driblinga sa osam-devet metara. Radi se o veoma teškom segmentu igre, posebno kada kao levak idete u desnu stranu. Za levaka je mnogo lakše da napravi kretnju u levu stranu", rekao je Gurović, koji je i sam nekada bio ubojit trojkaš.

Njegov pulen, sada već zreo evroligaški igrač i uzdanica Crvene zvezde, nije prvi put presudio Partizanu sa devet metara u poslednjih sekundama napada, odnosno utakmice. Uradio je slično, doduše bez 'step bek' naskoka, i prošlog proleća u finalnoj seriji plej-fa Superlige.

Gurović tvrdi da sve to nije slučajno i da je posledica Markovih velikih odricanja i vrednog rada na treninzima.

"Na jednom treningu pitao sam ga zašto dolazi ranije. 'Dolazim da vežbam šut', odgovorio mi je Marko. Tada sam mu rekao: 'Svi mogu da vežbaju šut, najvažnije je da veruješ da ćeš da pogodiš'. Nije poenta u tome da šutiraš kao muva bez glave. Zapravo, glava naređuje ruci i kada uspeš to da savladaš, te šuteve počneš da pogađaš i na utakmicama. Nije isto pogađati ih na treningu i na meču kakav je finale Kupa, pod pritiskom, kada si već umoran i bez kiseonika u zadimljenoj dvorani", priča igrač koji je u karijeri rešio mnoge utakmice šutevima sa distance, iz neizgrađenih pozicija.



Uostalom, YouTube kanal pun je materijala, a ko do sada nije odgledao završnicu utakmice između Jugoslavije i Sjedinjenih Država u Indijanapolisu 2002. godine, sada je pravi trenutak da to uradi.

Gurović se osvrnuo i na Gudurićev napredak u Železniku.

"Tokom prve sezone nije bio konstantan, pogađao je četiri ili pet od deset šuteva. Već u drugoj, uspevao je da veže 30 ubačaja na treningu, tada je postalo jasno da će ih ubacivati i na utakmicama", rekao je Gurović.

"Ima još dosta prostora za napredak, poseduje izrazito visok igrački koeficijent inteligencije. Tek je zagazio u 22. godinu, do pre dve sezone igrao je samo u KLS i potrebno mu je vreme da bi postao konstantan i na evroligaškom nivou. Kao što Nikola Jokić ima osećaj za pas igru, tako i Gudurić ima taj 'step bek' šut", zaključio je Gurović u razgovoru za "Novosti".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC