• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spretan u očaju: Godišnjica smrti Đure Damjanovića

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

Na današnji dan, 25. februara 2009. godine preminuo je Đuro Damjanović, istaknuti srpski pjesnik, pripovjedač i romansijer, rodom iz Goleša kod Banjaluke.

 Godišnjica smrti Đure Damjanovića Izvor: ĐD/Mondo

Ovaj književnik rođen je 6. maja 1945. godine, diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, gdje je radio kao saradnik u raznim novinama, nakon čega se vratio u Banjaluku, gdje je živio i pisao do smrti.

Među priznanjima koje je dobio ističu se nagrada "Branka Ćopića", nagrada "Isidora Sekulić", "Kočićevo pero", te "Kočićeva nagrada".

Objavio je više od 15 knjiga, među kojima su pjesme "Uspomene iz pakla" i zbirka pripovjedaka "Magla u rukama", za koju je dobio nagradu "Isidora Sekulić" 1974. godine.

U pripovijeci "Golimjesto", kao uostalom u cijeloj knjizi "Magla u rukama", Damjanović je u kočićevskom maniru žestoko "opleo" po tadašnjoj vlasti i njenim organima.

"Banjalučka milicija znade, đe gođ koja curica imade", jedna je od rečenica iz "Golimjesta", pripovjetke koja je bola u oči tadašnje organe. Damjanović u drugoj polovini 70-ih godina prošlog vijeka biva žestoko kritikovan u jugoslovenskoj štampi, poslije čega se povlači iz javnog života i sve više se odaje alkoholu.

"U ovoj knjizi nalazi se ona pripovjetka Golimjesto, golimesto svih naših golih mesta - golih stradanja i golih nadanja. Ja bih volio da ovu knjigu nikad nisam napisao. Ja je nisam ni napisao, pisali su je oni koji su jednu antologiju, 'Antologiju bosanskohercegovačke pripovjetke' (Glas, 1975) zbog jedne priče u njoj, moje pripovjetke Golimjesto zabranili.

Čudio sam se kako su oni odmah pronašli sebe u književnoj priči, kad oni to ne čitaju. Ali zato, zato imaju svoje plaćene čitaoce", napisao je svojevremeno Damjanović.

Banjalučani ga pamte kao sijedog, čupavog i bradatog, sa crnim šeširom i žutim mantilom. Zadnjih godina života izgledao kao beskućnik. "Lakše je piti nego pisati", odgovarao je onima koji su ga pitali zašto toliko pije.

"Često u gorke noćne sate u sivom prostoru sobe neme, kad duh probuđen na papir krene, ja osećam da iz mene na papir kaplju krv i vreme", svojevremeno je pisao i pjevao.

Đuro Damjanović preminuo je 25. februara 2009. godine - upokojio se zaspavši u snijegu nedaleko od svoje rodne kuće u Golešima.

Njegovo ime nosi i jedna ulica od Banjaluke prema selu Goleši, u MZ Saračica.

Izvor: Siniša Stanić/MONDO

Pronađite MONDO na Facebooku, Twitteru ili Instagramu

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dragi

Đuro je jedan od najvecih banjaluckih ovovremenih pisaca i legenda citavog tog kraja od Saracice ka Golesima. Nazalost tek se prava istina sazna i pocnu cijeniti covjeka tek kad umre.

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop