• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

''Nevesinjska puška'': Učestvovaće i Vlada Srbije

Autor SRNA

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin dogovorili su danas u Beogradu zajedničko obilježavanje istorijskog događaja "Nevesinjska puška."

 ''Nevesinjska puška'' se svake godine u julu obilježava u Nevesinju.

Avdalović je rekao da je ovim ustankom pokrenuto mnogo važnih pitanja i za Hercegovinu i za Srbiju, zbog čega je veoma važno da se zajednički obilježava taj događaj.

On je podsjetio da se prije desetak godina u obilježavanje ovog značajnog datuma iz srpske istorije uključio i Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, čime je ova svetkovina u Nevesinju dobila republički značaj.

Avdalović kaže da je Vulin obećao i novčanu pomoć za izgradnju centralnog spomen-obilježja braniocima Nevesinja iz odbrambeno-oslobodilačkih ratova, vrijedan 148.000 KM.

"Nevesinjska puška" je srpski ustanak podignut u okolini Nevesinja 1875. godine protiv osmanlijske vlasti i ubrzo se proširio na cijelu BiH, a ustanike su podržale oružjem i dobrovoljcima Knjaževina Crna Gora i Kneževina Srbija.

To je dovelo do otpočinjanja srpsko-turskog rata i nastanka takozvane Velike istočne krize.

Posljedica ustanka i ratova koji su vođeni protiv Otomanske imperije bio je Berlinski kongres /1878. godine/ na kome su Crna Gora i Srbija dobile nezavisnost i teritorijalna proširenja, dok je Austrougarska na 30 godina okupirala BiH, koja je bila u sastavu Otomanske imperije.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop