• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Susret nakon 17 godina: Prvi utisci o novoj 3310

Autor mondo.rs

Čekao sam MWC 2017 sajam najviše zbog povratka legendarnog Nokia 3310 telefona. Je li se čekanje isplatilo…?

 Susret nakon 17 godina: Prvi utisci o novoj 3310 Izvor: MONDO portal

Mobile World Congress 2017 ostaće upamćen po nezamislivo velikom broju premijera novih telefona (izostao je samo premijum smartfon najjačeg igrača u smartfon svetu - Samsung-a - ali je predstavljen tablet i VR noviteti), kao i po povratku Nokia uređaja, posebno legendarnog modela 3310.

Nadao sam se da će biti nešto „wow“, da će „izuvati iz cipela“, iako je najavljen kao običan telefon još pre početka Sajma, ali, iapk to je legendarna 3310! Ispostavilo se, međutim, da su utisci onako, neočekivan dizajn i jeftin izgled, uz novi ekran, EDGE internet i polifone melodije.

Imao sam originalnu Nokiju 3310. Bila je neverovatan telefon - sve što se priča o njoj je manje-više tačno. Izdržljiv u svakom smislu, jakog zvuka, brz za kucanje poruka, uvek čitljiv ekran s velikim fontom i gomila maski koje se lako menjaju. Očekivao sam tako nešto i od naslednika, ali, nije to - TO!

Ovo je #Nokia3310 uživo! #NokiaHMD #Nokia #MWC17 #NekadISad #Nostalgija

A post shared by MONDO MobIT (@mondo_mobit) дана

Istina je da mi nova Nokia 3310 bolje izgleda uživo, nego na slikama s premijere, koje su me razočarale, ali ne ostavlja onaj utisak neverovatnosti koji je ostavljao originalni model. Boje su vrlo intenzivne, mladalačke, maske izmenjive, a tastatura dobro osvetljena i laka za korišćenje. Četvrtasti prsten za upravljanje je novost, kao i više funkcijskih tastera koji omogućavaju lakše korišćenje i navigaciju.

Telefon je izuzetno čvrst, mnogo tanji nego originalna Nokia 3310, a tu je i 3.5 mm uzlaz za slušalice, microUSB 2.0, kamera, kao i blic. Kad letimično pogledate u ekran nove Nokije 3310, učiniće vam se da je kao od papira, krenućete da ga dodirnete, ali ne - niti je touchscreen, niti je od papira. Jednostavno, to je stari, nekad dobri (kad nismo znali za bolje) ekran u 65.536 boja, koji ima klasičan Series 30 interfejs.

Poneo sam svoj stari Nokia 3310 telefon u Barselonu, na MWC 2017, kako bih uporedio novi i stari model i kao što možete videti i sami sličnosti postoje, ali Nokia 3310 iz 2017. govori sasvim drugi jezik od svog najbližeg pretka i lično je posmatram kao hipstera u svetu moderne mobilne tehnologije. Retro je sam po sebi „in“, a Nokia 3310 ide korak dalje, unoseći nostalgičan duh u moderno, blještavo kućište i šareni ekran…

Nokiji 3310 na štandu „k“ iz logoa otpalo je već nakon nekoliko sati "testiranja" na Sajmu. Inače, ovaj model nema GPS, Wi-Fi, 3G vezu niti mogućnost instalacije aplikacija.

Drago mi je da se Nokia vratila, to je najvažnije. Ipak, ova Nokia 3310 nije ono što je Nokia 3310 nekad bila, neće doneti ništa novo u svoju klasu, iako je Nokia 3310 pre 17 godina potpuno redefinisala „lice“ mobilne telefonije. Nokia 3310 iz 2017. nije čak ni najbolji osnovni telefon. Po ceni po kojoj će se prodavati postoje uređaji u klasi koji nude više.

Korisnici koji su nekad voleli 3310 su porasli. Današnji korisnici neće toliko mariti za nostalgiju, iako je to karta na koju nova Nokia 3310 najjače igra. Ipak, bojim se da je problem što će mnogi tu kartu shvatiti kao blef, baš kao i ja… I ovde dolazim do zaključka da je ovo samo jedan običan telefon koji nosi poznato ime, a nije mu dorastao…

Ali, da ne bude sve tako neslavno, nova Nokia 3310 ima microSD podršku, može da pušta MP3 fajlove, baterija traje 22 sata razgovora ili 30 dana u modu čekanja, a tu su i igre i Opera mini pregledač interneta sa EDGE konekcijom.

E, da, vratila se i Zmijica, ali o njoj ću sledeći put, kad se Nokia 3310 pojavi u Srbiji. Projektovana prodajna cena je 59 evra i na tržištu se očekuje u narednim nedeljama.

Nokia 3310
Izvor: Nokia Mobile.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS