• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pametni sat na Brajevom pismu pomaže slepima

Autor mondo.rs

Dot, pametni sat na Brajevom pismu, može olakšati život mnogim slepim i slabovidim osobama.

Južnokorejska kompanija Dot je napravila prvi pametni sat na Brajevom pismu, a njegove karakteristike su upravo onakve kakve se očekuju od modernog pametnog sata.

Širom sveta živi više od 285 miliona slepih i slabovidih osoba, pa bi ovaj uređaj mogao mnogima od njih da olakša život. Dot se, poput drugih pametnih satova, povezuje na smartfon pomoću Bluetooth-a i može primati tekst sa raznih aplikacija, a može se i podesiti brzina prikazivanja teksta.

Korisnici, takođe, mogu slati jednostavne poruke uz pomoć dugmića koji se nalaze sa strana sata. Dot takođe podržava i Open API, pa se očekuje pravljenje novih i prilagođabanje postojećih aplikacija za ovaj sat.

Većina digitalnih uređaja za slepe osobe koristi zvuk, što korisnicima stvara probleme jer moraju koristiti slušalice, zbog kojih onda ne čuju zvukove okoline koji su ključni za njihovo kretanje i snalaženje u prostoru. Postojeći uređaji koji imaju Brajevo pismo uglavnom su glomazni i skupi i samo 5 odsto slabovidnih osoba poseduje takav aparat.

Beautiful moments of Dot watch beta-test
Izvor: Official dot Incorporation

Dot pametni sat kreće u prodaju marta ove godine, sa isporukom od oko 100 000 satova, a do kraja godine kompanija će isporučiti još 40 000 satova. Oko 1 000 satova bit će dostupno u maloprodaji u Londonu po ceni od oko 300 evra, prenose iz zimo.dnevnik.hr

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS