• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nemanja Savanović: Oskar više nije mjerilo stvari

Autor mondo.ba

Da li je bilo slučajno? Da li je bilo namjerno? Da li su Boni i Klajd ponovo htjeli pometnju da naprave, za stare fanove i nova vremena?

Otupili smo na sitne prevare ako se o prevari radi. Fazon, kao trofejni brak, glup ali u službi svoje funkcije. Kada sam u najavama pred ceremoniju zloslutio kako se do kraja idućeg mjeseca niko neće sjećati dodjela izgleda da nisam bio jedini sa tom strijepnjom. Kao što će Super Bowl 2004. svi pamtiti po bradavici Dženet Džekson tako će i ovogodišnji Oskar ostati upamćen po, recimo, gafu vrhunca večeri. Prokleti šoubiznis.

Osjećao sam se kao na porodičnom skupu u nedelju. Znao sam kako sam 'tu' više iz obaveze, da me čeka predvidljiva patnjica, a potajno priželjkivao neko čudo. Akademija nastavlja trend koji traje već nekoliko godina, pa se najznačajnije nagrade podijele na par filmova, bez dominacije isključivo jednog ostvarenja. Ako oko za oko ostavi cijeli svijet slijepim, svakome po nešto meni ne ostavi ništa.

Mislim da možemo da se složimo oko nekoliko stvari, za početak sa činjenicom da ove i slične nagrade ne mogu i ne smiju biti aršin za bilo šta. Previše faktora koji nisu kvalitet utiču na konačan ishod i to automatski poništava validnost odabira. Kome je onda sve to bitno? Nekada je kipić značio sigurn(ij)u budućnost, a danas?

Na Kubu Gudin naletih kako se muči sa Stivenom Segalom prije nekoliko večeri, a mogu da pretpostavim da nije zato što je Segal počeo glumiti u ambicioznim ostvarenjima. Sa Hilari Svonk više ni muškarci ne plaču. Možemo tražiti odgovor u pogrešnim odabirima uloga. Ko bi rekao da će Hali Beri u lateksu biti takva greška, ali ta karijera od tada živi na 'X Men' filmovima. Sa druge strane Majkl Medsen između Tarantinovih filmova snimi 'PirAnakondu' pa šta?

Bitno je Melu Gibsonu. Australijanac koji je Holivud, a i svijet ubijedio da je Škot urlajući ''sloboda'' negdje na lokaciji u sred Amerike. Isti on koji taj isti svijet ne može ubijediti da nije antisemit? Pravda za Mela. Sigurno je bilo bitno i Džekiju Čenu. Ja volim Džekija ali nekako se moraš zapitati od koga su odustali kada je neko rekao 'ma ne možemo njega, daj ipak Džekija'?

U svijetu u kome si relevantan onoliko koliko je relevantan tvoj zadnji film nagrada je bitna ljudima na bini. Otvoriće im ovo mnoga vrata ali samo do idućeg filma. Tako možda i treba da bude. Ako Oskar prihvatimo kao takmičenje odabranih, a ne nužno i najboljih filmova utjeha je u tome što se ''najboljim filmom'' okitio ujedno i najbolji film. Veče je mogla spasiti ekipa ''La la Landa'' da su ostali dosljedni i jednostavno otplesali sa bine nakon što su shvatili kako je došlo do greške. To bi bio potez vrijedan pamćenja. 

***Stavovi u ovom tekstu su autorovi i nisu nužno stavovi portala Mondo.ba

Pratite mondo.ba i na Facebooku, Twitteru, YouTube i Instagramu!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop