• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO istražuje: Kako do fudbalskog hljeba u BiH

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Stranih državljana u Premijer ligi BiH je mnogo, ali većinom su to igrači i treneri iz bivših jugoslovenskih republika. MONDO je istražio šta je potrebno za registraciju stranaca koji ne posjeduju državljanstvo Bosne i Hercegovine.

 MONDO istražuje stranci u fudbalu BiH šta je potrebno za registraciju stranih  fudbalera Izvor: MONDO/Samir Cacan

U fudbalu Bosne i Hercegovine prisutan je veliki broj igrača koji ne posjeduju bh. državljanstvo. Ipak, većinom su to državljani neke od republika bivše Jugoslavije, ali se i oni u BiH tretiraju kao stranci.

U najvišem rangu bh. fudbala, Premijer ligi BiH, ne postoji klub koji u svojim redovima nema bar nekoliko takvih igrača. Najčešće je tu riječ o fudbalerima iz Srbije i Hrvatske, te pojedinim igračima iz Crne Gore, Makedonije ili pak Slovenije.

Slična situacija je i u nižem rangu takmičenja, Prvoj ligi Republike Srpske, odnosno Prvoj ligi Federacije BiH, gdje nastupaju brojni igrači sa prostora bivše zajedničke države.

Za razliku od prethodnih godina, ove sezone u Premijer ligi BiH znatno je manji broj onih "pravih" stranaca.

Osim igrača iz bivše Jugoslavije, trenutno samo pet stranih igrača zarađuje hljeb u bh. eliti, i to: dva Nigerijca, Brazilac, Italijan i Estonac, a najviše ih ima u sarajevskom Željezničaru - dvojica.

U jesenjem dijelu sezone dres Zrinjskog nosio je Žerman Kouadio, fudbaler iz Obale Slonovače, koji je ranije nastupao za Travnik i Sarajevo.


REGISTRACIJA


MONDO se pozabavio temom o registraciji stranih fudbalera u BiH, odnosno šta je sve potrebno da bi fudbaler koji nema državljanstvo BiH mogao da zaigra u našoj državi.

STRANCI PO KLUBOVIMA

SARAJEVO: Frank Livak (Estonija)

ŠIROKI BRIJEG: Vagner Santos Lago (Brazil)

VITEZ: David Samjuel Nvolokor (Nigerija)

ŽELJEZNIČAR: Mateo Bokaćini (Italija), Musa Muhamed (Nigerija)

U propozicijama Fudbalskog saveza BiH naznačeno je da klub može imati više registrovanih stranih državljana, ali samo njih šest može biti upisano u zapisnik, odnosno imati pravo nastupa na jednoj utakmici.

Da bi igrač bio registrovan za neki domaći klub, prije svega potrebno je da dobije radnu i boravišnu dozvolu.

Po dolasku u BiH, strani državljani su obavezni prijaviti boravište Službi za poslove sa strancima - Terenskim centrima ili nadležnoj organizacionoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Mateo Bokaćini
Izvor: MONDO/Samir Cacan

Za izdavanje odobrenja/produženja privremenog boravka plaća se administrativna taksa u iznosu od 100,00 KM (član 1. Odluke o izmjeni i dopuni Tarife administrativnih taksi)

Klub prijavljuje igrača i osigurava mu radnu dozvolu, a nakon odobrenja privremenog boravka po ovom osnovu poslodavac i stranac zaključuju ugovor o radu ili drugi odgovarajući ugovor.

Radne dozvole izdaje nadležna služba za zapošljavanje odnosno područne službe odgovorne za područje prema sjedištu poslodavca.

Poslodavac podnosi, u ime stranog radnika, zahtjev za izdavanje radne dozvole. Radna dozvola izdaje se za određenu osobu, za određeni posao, za određenog poslodavca i na određeno vrijeme. Ova dozvola prestaje važiti kada prestane zaposlenje, a važi godinu dana i može se produžiti.

Stranac može raditi u Bosni i Hercegovini samo na onom radnom mjestu ili na onoj vrsti poslova za koje mu je izdata radna dozvola, odnosno samo kod onog poslodavca s kojim je na osnovu radne dozvole zaključio ugovor o radu.

Registracija igrača koji dolaze iz inostranih klubova može se izvršiti nakon dobijanja certifikata, u skladu sa odredbama ovog Pravilnika. Igrači strani državljani prije registracije za klub, moraju nadležnom registracionom savezu dostaviti radnu i boravišnu dozvolu na teritoriji BiH.

SUZUKI

Na probi u banjalučkom Borcu trenutno je Rio Suzuki. Ukoliko zadovolji ukuse stručnog štaba crveno-plavih, mladi Japanac mogao bi postati prvi stranac u istoriji banjalučkog kluba.

Registracioni savez može izvršiti registraciju takvog igrača i uz dostavljanje dokaza da je nadležnom državnom organu podnesen zahtjev za izdavanje boravišne i radne dozvole, ali igrač ima pravo nastupa za klub tek po dobijanju navedenih dozvola.

"Igrač registrovan za klub neke od asocijacija - nacionalnih saveza članica FIFA može biti registrovan kao igrač za klub unutar Fudbalskog saveza BiH, samo kada FS BiH dobije međunarodni certifikat (ITC) o transferu od prethodne asocijacije", navodi se u Pravilniku o registraciji, statusu i transferu igrača.

U teoriji sve djeluje poprilično jasno i jednostavno, ali u praksi je stanje poprilično drugačije.

Nerijetko se dešava da registrovani igrači nemaju pravo nastupa, najčešće zbog nedobijanja ITC-a. Naravno, ukoliko bi igrač nastupio bez međunarodnog certifikata, klub, ali i sam igrač, snosili bi posljedice.


TRENERI

Stranih trenera, za koje važe ista pravila kao i za igrače, trenutno u Premijer ligi BiH nema.

Na klupama pojedinih premijerligaša su samo stručnjaci iz Srbije (Slavko Petrović, Željezničar i Nebojša Milošević, Radnik) i Hrvatske (Mato Neretljak, Metalege-BSI i Goran Sablić, Široki Brijeg).

Pratite MONDO SPORT i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC