• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Socijalni preduzetnici u BiH: Promjene neophodne!

Autor mondo.ba

Članovi Koalicije „Udruženi možemo više“ koja okuplja 32 organizacije širom BiH su na sastanku u Sarajevu istakli da socijalno preduzetništvo i kod nas može da bude oslonac željenih promjena, uz odgovarajuću i veću sistemsku podršku.

Sastanak je održan u Sarajevu u okviru projekta “Podsticanje socijalnog preduzetništva u BiH”, kojeg provodi Centar za društveno preduzetništvo “Globus” Banjaluka (inicijator Koalicije), uz finansijsku podršku Ambasade Kraljevine Holandije u BiH.

Na sastanku su učestvovali predstavnici 22 nevladine organizacije / socijalna preduzeća iz 14 gradova / opština Bosne I Hercegovine.

„Prema našim saznanjima, „Udruženi možemo više“ najveća je mreža socijalnih preduzeća i preduzetnika u zemljama Zapadnog Balkana.  Potencijal socijalnih preduzeća i preduzetnika u našoj zemlji nije u dovoljnoj mjeri prepoznat niti podržan.  Više od pola miliona nezaposlenih stanovnika na evidencijama zavoda i službi za zapošljavanje u BiH i aktivnost civilnog sektora usmjerena ka rješavanju nezaposlenosti socijalno isključenih osoba nameću potrebu da se iznađu nova i održiva rješenja koja mogu da odgovore na potrebe nezaposlenih osoba.Socijalno preduzetništvo može da bude oslonac željenih promjena uz odgovarajuću i veću sistemsku podršku za koju se zalaže Koalicija „Udruženi možemo više“, navode u CDP „Globus.“

Ideje socijalnog preduzetništva uvijek su u vezi sa dostizanjem većeg nivoa društvene pravde, te je od posebnog značaja razvoj saradnje među organizacijama i platforme koje će promovisati socijalno preduzetništvo kao humanistički orijentisan pristup u djelovanju.

Na koordinacionom sastanku Koalicije za razvoj socijalnog preduzetništva “Udruženi možemo više” pripremljen je Akcioni plan za buduće djelovanje ove Koalicije u pet ključnih pravaca: nastavka zalaganja za unapređenje zakonske regulative od značaja za razvoj socijalnog preduzetništva konkretnim inicijativama koje će biti bazirane na realnim potrebama socijalnih preduzeća/preduzetnika u BiH, unapređenja pristupa finansijama za socijalna preduzeća, obezbjeđivanja adekvatne stručne i savjetodavne podrške za pokretanje i razvoj socijalnih preduzeća, promovisanja socijalnog preduzetništva kao nužan preduslov za budući razvoj ovog oblika djelovanj te jačanja aktivnosti Koalicije i širenje njenog članstva.

Opšti cilj Koalicije je podrška izgradnji povoljnijeg okruženja za razvoj socijalnog preduzetništva u Bosni i Hercegovini. Specifični ciljevi Koalicije su: uspostavljanje infrastrukturne osnove za podršku razvoju socijalnog preduzetništva u BiH, podizanje svijesti i informisanje o značaju i mogućnostima koje nudi socijalno preduzetništvo, izgradnja kapaciteta nevladinih organizacija za razvoj i implementaciju konkretnih ideja socijalnog biznisa te jačanje saradnje između privatnog, javnog i civilnog sektora na realizaciji programa/projekata socijalnog preduzetništva.

Biti socijalni preduzetnik/ca u BiH društvu je veoma izazovno. Nepovoljno poslovno okruženje, dinamika tržišta koje nema dovoljno senzibiliteta prema socijalno isključenim grupama, nedovoljno razvijena svijest o značaju i mogućnostima socijalnog preduzetništva i sl. samo su neke od prepreka koje stoje pred socijalnim preduzećima i socijalnipreduzetnicima u BiH.

Ideje socijalnog preduzetništva uvijek su u vezi sa dostizanjem većeg nivoa društvene pravde, te je od posebnog značaja razvoj saradnje među organizacijama i platforme koje će promovisati socijalno preduzetništvo kao humanistički orijentisan pristup u djelovanju.

Ciljevi socijalnih preduzeća većinom su posvećeni rješavanju siromaštva, nezaposlenosti i sličnih socio-ekonomskih problema.

Prednosti umrežavanja organizacija u oblasti socijalnog preduzetništva su mnogobrojne. Ogledaju se, prije svega, u mogućnostima zajedničkog pokretanja inicijativa za unapređenje ambijenta za razvoj socijalnog preduzetništva, realizacije projekata, pružanja stručne i savjetodavne podrške među organizacijama - članicama, razmjena informacija i dr.

Socijalni preduzetnici su nosioci promjena u svakom društvu. Prisutni su u svim društvenim sektorima, a naročito u organizacijama civilnog društva.

To potvrđuje podatak da u ukupnoj strukturi organizacija socijalnog preduzetništva u Evropi udruženja građana, fondacije i slične pravno-organizacione forme učestvuju sa 92 odsto. Socijalna preduzeća kombinuju preduzetničko ponašanje sa željom da riješe određeni društveni problem koristeći profit kao sredstvo za dostizanje takvog cilja, koji je od društvenog značaja.

Ciljevi socijalnih preduzeća većinom su posvećeni rješavanju siromaštva, nezaposlenosti i sličnih socio-ekonomskih problema.

Prateći kriterijume relevantnih svjetskih istraživanja, koji se odnose na važnost socijalnih/društvenih i/ili ekoloških ciljeva u odnosu na ekonomske ciljeve; ulaganje viška prihoda nad rashodima u aktivnosti organizacije od društvenog značaja i primjenu inovacija, socijalna preduzeća u formi udruženja građana, zadruga, privrednih društava koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom i druge možemo prepoznati u poslovnoj praksi u BiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE