• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sony patentirao Wi-Fi punjenje telefona

Autor mondo.rs

Sony je podneo patent za metod punjenja pametnih telefona, bežičnim izvlačenjem električne energije iz drugih uređaja.

 Sony patentirao Wi-Fi punjenje telefona Izvor: Promo/Sony

Verovatno ste se navikli na kačenje na besplatan Wi-Fi kad god posetite nekog vašeg prijatelja, ali sudeći po novom patentu koji je Sony podneo, bićete u mogućnosti da uradite mnogo više. Moći ćete da izvlačite struju iz njegovog telefona, bez ikakvog povezivanja kablovima.

Pre nego što se uzbudite oko mogućnosti punjenja vašeg telefona preko drugih uređaja, ovaj patent je više fokusiran na metodologije traženja, pronalaženja i upravljanja hotspot-ovima koji mogu bežično deliti struju.

Sony je dugo podržavao bežičnu NFC tehnologiju, oslanjajući se na nju da učini sinhronizovanje mobilnih uređaja sa drugim aparatima, poput Bluetooth zvučnika, mnogo lakšim. A ovaj novi patent je zainteresovan za proširenje NFC mogućnosti da pored podataka dele i električnu energiju.

Patent, interesantno, ne ulazi u detalje kako bi to zaista funkcionisalo. NFC je rešenje kratkog dometa, niske energije za prenos podataka, i zato dva uređaja moraju biti jako blizu jedan drugom da bi to radilo. Istinsko bežično punjenje, kakvo opisuje Sony-jev patent, zahteva mnogo više snage, čak i na malim daljinama i ono bi, uz tehnologiju koju imamo, brzo ispraznilo jedan uređaj dok bi se drugi vrlo malo napunio.

Drugim rečima, iako ovaj patent predviđa uzbudljivu budućnost, gde bi se pri ulasku u prostoriju, vaš uređaj automatski povezao na Wi-Fi i električnu energiju, ta tehnologija je još uvek daleko. Do tada nosite punjač sa sobom.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS