• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan je rođen "Bog Formule 1"

Autor mondo.rs

U bolnici Pro Matre u Santani, predgrađu Sao Paola, pre 57. godina rođen je jedan od najvećih vozača svih vremena Ajrton Sena.

Na današnji dan, 21. marta 1960. godine u Sao Paulu rođen je "Bog" Formule 1 Ajrton Sena. Njemu bi danas bio 57. rođendan.

Brazilski vozač, trostruki šampion, kojeg mnogi smatraju jednim od najboljih u Formuli 1, tragično je nastradao 1. maja 1994. godine na stazi u Imoli, u 34. godini.

Sena je poginuo vozeći Vilijamsov bolid FW16 na stazi "Enco i Dino Ferari" na nedeljnoj trci za Veliku nagradu San Marina. Bezbednost vozača Formule 1 tada je bila na mnogo nižem nivou, a njegov prerani odlazak uticao je da se u tom sportu rapidno poradi na zaštiti vozača.

Dan pre Sene na istoj stazi tokom kvalifikacija je poginuo Austrijanac Roland Racenberger, dok je brazilski vozač Rubens Barikelo pre toga teško povređen prilikom treninga na istoj stazi, zbog čega je završio u bolnici.

Mnogi smatraju da je Sena bio najtelentovaniji vozač "najbržeg cirkusa". On je na trci na kojoj je poginuo 65. put startovao sa "pol pozicije", što je bio rekord F1 sve do 2006. godine, kada ga je oborio Mihael Šumaher.

Sena je preminuo zbog teških povreda glave, zadobijenih prilikom udarca u betonski zid pored staze. Kasnije analize pokazale su da je Sena prilikom udara u zid odmah iza Tamburelo krivine išao brzinom od 310 kilometara na sat, a da je pre samog udara kočio i uspeo za manje od dve sekunde na smanji brzinu na 218 kilometara na sat. Preminuo je na licu mesta.

Sena
Izvor: Youtube/Emanuele Richiusa

Sena je bio sin bogatog brazilskog zemljoposednika i vlasnika fabrike Miltona da Silve, pa budući da je od malena voleo automobile, otac mu je omogućilo vrlo rano da se okuša u sportu. On je sa 13 godina počeo da vozi karting, a sa 17 je postao prvak Južne Amerike.

Testiranja za timove Formule 1 počeo je 1983. godine, a debi u "najbržem cirkusu" imao je godinu dana kasnije u ekipi Toulmen, i to na Grand priju u rodnom Brazilu.

Naredne tri sezone proveo je u Lotusu, a najveće uspehe ostvario je u Meklarenu, za koji je nastupao od 1988. do 1993. godine. U bolidu Meklarena, Sena koji je zbog sjajanih vožnji po vlažnom vremenu dobio nadimak Kišni čovek, osvojio je tri titule prvaka sveta - 1988, 1990. i 1991. godine.

Ukupno je izvezao 161 trku u Formuli 1 i ostvario 41 pobedu, a 81 put se peo na pobedničko postolje.

Tragičnu smrt Ajrtona Sene oplakivao je ceo svet. U Brazilu je proglašena trodnevna žalost, a na dan sahrane na ulicama Sao Paola okupilo se više od milion ljudi.

Sahrani Sene na groblju Morumbi prisustvovalo je više desetina hiljada ljudi, a među onima koji su došli da ga isprate poslednji put bili su i veliki asovi Formule 1 i njegov najljući rivali na stazi - Dejmon Hil, Alan Prost, Emerson Fitipaldi, Rubens Barikelo i mnogi drugi.

Svet Formule 1, kao i ljubitelji automobilizma uprkos godinama koje prolaze bez Sene, još uvek imaju sveže sećanje na jednog od najboljih vozača svih vremena.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC