• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iznenađenje: Stigao Android O (prva verzija)!

Autor mondo.rs

Tek nekoliko puta spomenut Android O pojavio sa upravo za sve koji žele da ga testiraju, a imaju kvalifikovan uređaj. Evo i šta Android O donosi!

Android O premijeru će imati zvanično na Google I/O konferenciji, a srećnici koji imaju podržane telefone već sad mogu da ga instaliraju i testiraju/koriste. Ovo je prva verzija koja se, kao i u Android N (kasnije Nougat nazvan) slučaju, zove Developer Preview i imaće tri izdanja do trećeg kvartala tekuće godine, kad bi trebalo da se pojavi konačna verzija Android O operativnog sistema koji će do tada dobiti i ime (šuška se da će biti Oreo).

Android O Developer Preview donosi:

- Ograničenje operacija u pozadini
- Notifikacione kanale
- Slika u slici mod i „Autofill“ API
- Dodatna poboljšanja i izmene.

Ograničenje operacija u pozdini

Baš kao što naziv kaže biće to mnogo manje dozvoljenih radnji koje će aplikacijama biti na raspolaganju u pozadini, što će ubrzati hardverski slabije uređaje, ali i uticati povoljno na autonomiju baterije. Ova poboljšanja trebalo bi da doprinesu i lakšem pravljenju Android aplikacija programerima, navodi Google na svom Developer blogu. Ipak, sa ovom opcijom radiće isključivo aplikacije pisane ili prilagođene za Android O verziju sistema.

Notifikacioni kanali

Aplikacije će imati mogućnost grupisanja obaveštenja u različite kanale, pa kad blokirate jednu vrstu notifikacija te aplikacije to neće automatski blokirati i ostale. Recimo, ako blokirate Facebook obaveštenja o „lajkovima“, obaveštenja o zahtevima za prijateljstvo bi i dalje mogla da vam stižu u panel s notifikacijama kao da notifikacije za „lajk“ nisu isključene. Svaki kanal sa grupisanim obaveštenjima biće moguće blokirati pojedinačno. Takođe, uz grupe stiže i novi vizuelni identitet notifikacija, kako biste ih odmah i na prvi pogled mogli razlikovati i znati kojoj grupi obaveštenja koja notifikacija pripada.

Slika u slici mod, „Autofill“ API

Prvo viđena na Android TV platformi opcija „Picture-in-Picture (PiP)“ postaje dostupna i a Android O uređajima i tabletima. To znači da ćete uporedo dok pratite Facebook, Twitter ili radite na Word dokumentu moći da pratite prenos neke igre uživo na YouTube kanalu ili gledate spotove u posebnom, plutajućem prozoru. Ova opcija biće dostupna na nivou celog operativnog sistema, nudiće opcije za reprodukciju multimedije i biće posebno korisna za Chromebook uređaje koji rade sa Android aplikacijama.

S druge strane „Autofill“ komanda biće unapređena i povećane bezbednosti, pa ćete i u aplikacijama koje zahtevaju lozinku i sigurnosno prijavljivanje moći da se prijavljujete brže, ali i sigurnije korišćenjem opcije „samopopunjavanja“ polja.

Dodatne mogućnosti i poboljšanja

Naravno, ovo nije kraj Android O poboljšanja. Tu su još i XML izvori i rad, podrška za adaptivne ikonice aplikacija, proširena kolorna podrška (AdobeRGB, Pro Photo RGB, DCI-P3), LDAC, Wi-Fi Aware (opcija za komunikaciju sa Wi-Fi ruterima koji nisu namenjeni samo internet vezi ili nemaju internet konekciju), bolju integraciju aplikacija „trećih strana“ za pozivanje putem telekom mreže. Android „runtime“ biće dvaput brži, poboljšana audio reprodukcija i obrada zvuka, kao i navigacija širom Chrome aplikacija što se tastature tiče.

Podržani uređaji

Kao i do sada lista je prilično kratka i obuhvata samo sertifikovane Nexus ili Pixel uređaje, a to su: Google Pixel, Pixel XL Pixel C, kao i stariji modeli Nexus 5X, Nexus 6P i Nexus Player.

Preuzmite Android O sa linka, a kako da odmah testirate Android O, ako niste u test programu objasnili smo vam u MobIT tekstu Nexus 6P Android beta program.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS