• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple 10 godina nije platio porez

Autor mondo.rs

Apple je pod istragom na Novom Zelandu, jer nije platio porez u toj zemlji više od 10 godina.

 Apple 10 godina nije platio porez Izvor: Promo/Apple

Tehnološki gigant Apple se nalazi pred istragom na Novom Zelandu posle izveštaja da u toj zemlji nije platio porez najmanje deset godina uprkos zarađenim milijardama, preneo je BBC.

Istraga lista New Zealand Herald otkrila je da je tamošnji ogranak Apple-a od 2007. porez od 37 miliona novozelandskih dolara (24 miliona evra), umesto na Novom Zelandu, platio u Australiji. Matična kompanija novozelandskog Apple-a je registrovana u Australiji, a te dve zemlje imaju sporazum po kojem se porezi plaćaju u samo jednoj od njih.

Apple je saopštio da je sve radio po zakonu, ali se ipak našao na udaru novozelandskih političara. "Apple je najveći poreski platiša u svetu, i mi cenimo i pošujemo ulogu poreza kao neophodnu i važnu u našem društvu", saopštila je kompanija, dodajući da poštuje zakon svuda gde posluje i da plaća porez na sve što zaradi.

Neki poreski stručnjaci su nazvali dogovor neobičnim, budući da je je australijska stopa poreza za korporacije za 30 odsto veća od novozelandske. Lider novozelandske Zelene partije Džejms Šoa rekao je da je "apsolutno zadivljujuće" da Apple nije platio nikakav porez u toj zemlji. "Izgleda da je njihovo poresko odeljenje inovativnije od dizajnerskog", rekao je on za NZ herald.

Novozelandska ministarka finansija Džudit Kolins nedavno je najavila pooštravanje poreskih zakona. Apple se poslednjih godina suočava sa pritiscima zbog prebacivanja profita u offshore zone, zbog čega se vode postupci u okviru EU.



Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS