• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spot za pesmu koji se stalno menja

Autor mondo.rs

Britanski bend je izbacio spot za pesmu koji se uz pomoć kompjuterskih algoritama menja svaki put kada ga pogledate.

Umetnici i naučnici kažu da je napredak često "srećna nezgoda", ali jedan bend zasniva ceo muzički video na tom konceptu. Pesma Midnight Oil, britanskog benda Shaking Chains koristi algoritme da izabere polu-slučajne delove video snimaka sa stotina sati koji se kače svakog minuta na Youtube. Rezultat je muzički video koji je potpuno drugačiji svaki put kada ga pogledate.

"Hteo sam da indirektno uokvirim stvari kojima se izlažemo (bile one lepe, uznemirujuće, obične, neozbiljne ili erotske) i da ih algoritamski isečem u novi kontekst," kaže član benda Džek Hardiker.

Algoritmi biraju snimke bazirane na pretrazi ključnim rečima koje bira bend, koji su odbili da kažu koje su to ključne reči osim jednog pojma i to "tuče za Crni Petak", sukobi koji se dešavaju u SAD-u u periodu Dana zahvalnosti, u radnjama sa ogromnim popustima. Mada, "izrazi pretraga nisu potpuno fiksni, to je lista koja stalno evoluira ... sadržaj može da dodje sa svih strana," napominje Hardiker.

Kada kompjuter izabere video snimke, montira ih u kompilaciju koja prati muziku, samo par momenata pre nego što pustite spot. "Šta potom bude, ima potencijal da fascinira, ili da bude rutina, ali video je svaki put drugačiji," piše na stranici spota a prenosi engadget.

Može se desiti da video koji gledate sadrži scene sa modnih pista, kučiće, animirane likove, tutorijale za šminku, dokumentarce o životinjama, razna takmičenja, snimke sa sigurnosnih kamera, ratne snimke i nesreće. I kao takav, daje sliku vremena u kom živimo, "kroz moje reči pretrage i pokušaje gledalaca da shvate šta se dešava," Hardiker kaže.

Takođe primećuje da, iako su nov, mali bend, nadaju se da će njihov film živeti i van pesme. "Šta može da se desi za godinu dana od sad? Zavisi od toga šta će se dešavati u narednih godinu dana u svetu, od toga šta nam internet spremi tad."

Bacite pogled na video na ovom linku.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS