• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko će biti prva "Edi" i šta je sa Evropljanima?

Autor mondo.rs

Komesar NBA lige Adam Silver poručio je da će uraditi sve da neki NBA tim što pre dobije glavnog trenera - damu.

 Zene-treneri-u-NBA-pre-evropskih-trenera Izvor: MN PRESS

Komesar NBA lige Adam Silver poručio je preko mreže ESPN da želi što pre da vidi ženske trenere u najjačoj košarkaškoj ligi sveta i to ne kao asistentkinje, već kao glavne aktere.

Trenere iz Evrope, Evrolige konkretno, nije pominjao.

"Definitivno će ih biti. I mislim da je na meni da na nekin način osiguram da se to dogodi što pre", izjavio je Silver.

On je, promovišuću rodnu ravnopravnost u saradnji sa organizacijom "Leanin", poručio da će biti još većeg broja ženskih sudija u NBA, nego do sada, konkretno da će oko 25 odsto sudija u ligi biti ženskog roda do 2020. godine.

Beki najbliža

Bivša košarkašica i sadašnja asistentkinja Grega Popoviča u San Antoniju - Beki Hemon (40) - već tri godine sarađuje sa iskusnim trenerom u Sparsima. Ona je 2015. vodila ekipu u "letnjoj ligi" i uspela da osvoji titulu. Nedavno je odbila ponudu Univerziteta sa Floride da preuzme njihovu žensku ekipu kako bi ostala u NBA.

To bi bio zapravo veliki iskorak utoliko što, trenutno, utakmice NBA lige sudi samo jedna dama, Loren Holtkamp, a da su u prošlosti to radile i Violet Palmer i Di Kantner.

U SAD se nedavno vodila žestoka debata u javnosti o tome mogu li žene da vode jedan muški profesionalni tim, nakon što je poznati voditelj WFAN radio stanice, Majk Frankes, rekao da žene nisu u stanju da iznesu tako nešto.

"Prvo, dozvolite mi da kažem da se ne slažem sa ocenom da neće biti žena trenera u NBA. Teško je reći tačno kada će se to dogoditi. Trenutno, postoje tri žene u sistemu...", rekao je i zaključio da, za razliku od takmičenja između žena i muškaraca, koje bi svakako bilo neravnopravno, takva fizička nadmoć muškog pola nije relevantna kada se govori o trenerskom poslu i da stoga nema razloga da jednog dana i žena vodi tim pun NBA zvezda.

"Veoma smo fokusirani na to".

JEDNA ŽENA VEĆ JE TRENIRALA NJUJORK NIKSE



Kao što je Silver i rekao, teško je proceniti kada će se nešto ovako i dogoditi. Do tada, ostaje nam čuveno ostvarenje reditelja Stiva Raša iz 1996. godine u kojem poznata američka glumica Vupi Goldber glumi lik Edvine "Edi" Frenklin, strastvene navijačice posrnulih Njujork Niksa, koja je svaku utakmicu pratila iz prvih redova.

Kada je vlasnik Niksa "Vajld Bil" Burhes, kojeg je tumačio Frank Langela, uvideo koliku je popularnost među navijačima stekla Edi kritikujući žestoko trenera Džona Bejlija (igrao ga je Denis Farina), odlučio je da je uprkos svemu postavi za prvog trenera ekipe i, logično, Niksi su počeli da pobeđuju.

Brojne tada aktuelne NBA zvezde pojavljivale su se na filmu, što u ulogama, što statirajući na terenu u toku utakmica, a među njima bio je i naš Vlade Divac. Ostali su Geri Pejton, Entoni Mejson, Erb Vilijams, Džon Starks, Rik Foks, Greg Ostertag, Magzi Bougs, Denis Rodman, Vini Del Negro, Bobi Fils, Džej-Ar Rid, Terel Brendon, Bred Doerti, Mič Ričmond, Ejveri Džonson, Kori Blant, Leri Džonson, Rendi Braun, Olden Polinajs i Skot Barel. Učestvovao je i slavni trener Kurt Rembis, kao i sadašnji predsednik SAD, Donald Tramp.

Edi
Izvor: YouTube



ŠTA JE SA EVROPLJANIMA...

Silver, s obzirom na to da je govorio o poziciji žena u američkom sportu, nije ulazio u to da li će se NBA u budućnosti otvoriti prema neameričkim trenerima.

Iako je nekoliko trofejnih trenera iz Evrope, u više navrata, radilo u NBA ligi, nijedan nije prevazišao status asistenta u stručnom štabu nekog od američkih trenera. Etore Mesina najpoznatiji je među njima, a primeri su još i Neven Spahija, Detlef Šremf, Aleksandar Džikić, Igor Kokoškov, Darko Rajković, Ognjen Stojaković, Mehmet Okur, Đordi Fernandez, itd.

Međutim, niko od njih, a ni ostale legende evropske i svetske košarke, nisu dobili priliku da samostalno vode neki NBA tim.

Doduše...

Kanađanin Džej Trijano vodio je Toronto Reptorse od 2008. do 2011. godine, ali Kanada ruku na srce jeste zemlja koja daje jednu NBA franšizu, upravo Reptorse. Trener nekoliko NBA timova, Majk Dantoni, poreklom je Italijan, roditelji su mu Italijani, ima italijanski pasoš, ali je rođen u SAD, igrao je NBA i školovao se u Americi.

Kiki Vandevej (Nju Džersi Netsi 2009/10) rođen je u Zapadnoj Nemačkoj, od oca Kanađanina i majke Amerikanke, ali je igrao i NCAA i NBA, čak je bio i Ol-star igrač, pre nego što je kratko bio i trener.

Čak se ni za Dejvida Blata, koji se pole osvajanja Evrolige sa Makabijem 2014. godine kratko oprobao u Klivlend Kavalirsima, gde je smenjen već na proleće 2016, ne može reći da je trener-stranac, jer je uprkos dugom boravku u Izraelu (kao igrač 1981-93, kao trener 1993-2014 sa kraćim prekidima) rođen i školovan u Bostonu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC