• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U subotu se otvara istočna tribina Grbavice (FOTO)

Autor Anadolija

U prodaju smo pustili 919 desetogodišnjih ulaznica. Do sada smo stigli do broja od 662 prodane desetogodišnje ulaznice. Vršimo naplatu velikog broja rezervacija za te ulaznice, kaže Dobrača

Mišo Smajlović, nekadašnji fudbaler i trener sarajevskog Željezničara 16. decembra prošle godine položio je kamen temeljac za izgradnju nove istočne tribine stadiona Grbavica.

Tada je cijela priča oko izgradnje istoka, mnogima izgledala nestvarno, ali u subotu 1. aprila na utakmici protiv Slobode svi navijači Željezničara i oni kojima je “plava“ boja draga moći će se uvjeriti da je “san postao stvarnost“. Naime, pred početak ogleda prvog kola Lige za prvaka BiH i zvanično će biti otvorena istočna tribina čiji je kapacitet 4.266 sjedećih mjesta.

“Skoro četiri mjeseca nakon polaganja kamena temeljca dobili smo istočnu tribinu, koja broji 4.266 sjedećih mjesta. Izgradnja je koštala oko 1,8 miliona konvertibilnih maraka sa PDV-om, a u sve to je uloženo mnogo truda ljudi u i oko kluba. Mnogo vremena i privatnog i poslovnog je uloženo. Članovi upravljačkih struktura su zapostavljali dio svojih obaveza da bi pridonijeli izgradnji i da bi se ispoštovali rokovi. Kompanija 'Butmir' koja izvodi radove pokazala je ozbiljnost i zbog toga želim da im se zahvalim. Administracija kluba dala je svoj maksimum da se ispuni ono što je obećano navijačima“, kaže Emir Dobrača, marketing menadžer FK Željezničar.

Do utakmice sa Tuzlacima ostalo je svega dva dana, a na Grbavici je i dalje radno. U toku je pranje stolica na istoku, te izvođenje radova na postavljanju elektro i vodo instalacija.

“Radovi će biti brzo završeni i do utakmice sa Slobodom imaćemo osposobljene toalete i elektroinstalacije, sama tribina će kroz nekih petnaestak dana biti u potpunosti završena“, ističe Dobrača.

U Željezničaru očekuju da će u subotu cijeli stadion biti ispunjen, a ne samo istočna tribina. Prema Dobračinim riječima klub već ima jako puno rezervacija za susret sa Slobodom, a pojedinačne karte u prodaji će biti na dan utakmice.

“Očekujemo istinski spektakl i dobru utakmicu. Nadamo se da će navijači Želje kući otići zadovoljni sa sva tri boda. U prodaju smo pustili 919 desetogodišnjih ulaznica. Do sada smo stigli do broja od 662 prodane desetogodišnje ulaznice. Vršimo naplatu velikog broja rezervacija za te ulaznice“, kazao je marketing menadžer “Želje“.

Rukovodstvo kluba, nakon izgradnje istočne tribine, planira nastaviti gradnju stadiona Grbavica.

“Senad Misimović, predsjednik Nadzornog odbora kluba na Skupštini je prezentovao planove za budućnost. Počeli smo sa ispitivanjem tla i prikupljanjem dokumentacije koja je potrebna za izgradnju južne tribine. O samom modelu finansiranja ne mogu u ovom trenutku govoriti, ali klub ima jasnu viziju kako će to ići kada dođe do toga. Međutim, ovim projektom smo uvidjeli da FK Željezničar ima veliku podršku navijača, koji su bili nosilac i ovog projekta, veliko povjerenje naših sponzora i partnera, te cijele zajednice. Ovaj projekat nije samo za FK Željezničar, nego za grad i državu, Nogometni/Fudbalski savez BiH, kako bi imali još jedan reprezentativan stadion na kojem će se, nadamo se vrlo brzo igrati i reprezentacija BiH“, naglasio je Dobrača.

Dobri rezultati prvog tima Željezničara u drugom dijelu sezone dosta su pomogli rukovodstvu kluba da realizuje projekat izgradnje istočne tribine, ali i da dođu do novih sponzora. Međutim, Dobrača ističe da su navijači pokazali svoje pravo lice i u trenucima kada klubu rezultatski nije išlo najbolje.

“Dobri rezultati doprinose nekoj vrsti euforije, ali moram reći da i kada nisu bili dobri rezultati navijači nisu okrenuli leđa niti u jednom trenutku. I u prošloj polusezoni imali smo najposjećeniji stadion, daleko više od ostalih klubova. Meni kao marketing menadžeru kluba i navijaču je najbitnije da su navijači prepoznali dobar projekat i dobre namjere Uprave i cijelog tima. Naravno, sada kada su krenuli dobri rezultati očekujemo i više navijača da dođe na stadion“, zaključio je Dobrača.

Stadion Grbavica, jedan je od rijetkih stadiona u regiji bivše Jugoslavije koji je u vlasništvu fudbalskog kluba u ovom slučaju Željezničara.

Posljednja rekonstrukcija samo je još jedna u nizu koje je pretrpio u svojoj istoriji koja datira od 13. septembra 1953. godine. Ovoga puta ambiciozno rukovodstvo popularnog “Želje“ odlučilo je krenuti u projekat izgradnje istočne tribine stadiona. Time je aktuelna Uprava Željezničara ispunila djelić sna mnogobrojnih navijača, koji datira još od kada je izgrađena sjeverna tribina sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka. Naime, veliki broj poklonika “plave“ boje sanjao je da Grbavica jednog dana bude “sva kao sjever“, a izgradnjom istočne tribine dio tog sna je ostvaren.

 Šesterostruki šampion BiH 

Fudbalski klub Željezničar osnovan je 15. septembra 1921. godine, a nakon odigravanja dvije utakmice 17. i 19. septembra primljen je u Sarajevski fudbalski podsavez.

U bogatoj klupskoj istoriji Željezničar je jednom bio šampion SFR Jugoslavije, a šest puta Bosne i Hercegovine. Pet puta je osvajao Kup BiH i dva puta Superkup. Na evropskoj sceni najveći domet “Želje“ bio je plasman u polufinale Kupa UEFA u sezoni 1984/85. Tada su “plavi“ bili pred finalnim duelima sa Real Madridom, ali ih je u tome spriječio mađarski Videoton. Nakon poraza 1:3 u Mađarskoj, u revanšu na Grbavici izabranici trenera Ivice Osima imali su vodstvo od 2:0 i plasman u finale u 87. minuti. No, tada je Joszef Csuhay pogodio mrežu “Želje“ i odveo svoj tim u finale u kojem je Real bio neumoljiv. Prethodno u sezoni 1971/72 Željezničar je igrao četvrtfinale istog takmičenja, gdje je eliminisan od drugog mađarskog predstavnika Ferencvarosa poslije penala.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC