• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Steaua se od danas zove...

Autor mondo.rs

Fudbalski klub Fudbalski klub Steaua Bukurešt, čiji je vlasnik Điđi Bekali, kontroverzni rumunski biznismen.

 Fudbalski klub Fudbalski klub Steaua Bukurešt. Izvor: MONDO/ V. Sukdolak
Izvor: MONDO/ V. Sukdolak

Ne, nismo pogrešili.

Od danas, najveći rumunski klub u svom imenu DVA PUTA ima Fudbalski klub.

Fudbalski klub Fudbalski klub Steaua Bukurešt.

Ovu bizarnu promenu imena odobrio je Rumunski fudbalski savez, a sve nakon sudskog procesa, u kojem je presuđeno da klub koji je 1986. godine osvojio titulu prvaka Evrope, nelegalno korusti ime "FK Steaua", koje zapravo pripada vojsci.

U tužbi Ministarstva odbrane navedeno je da klub, koji je osnovan 1847. godine, nelegalno koristi ime i brend Steatua od 2004. godine.

Ceo spor, u suštini, nastao je zato što je Vojska Rumunije tražila još novca za korišćenje imena Steaua.

Ovom presudom otvorena su mnoga pitanja. Jedno od njih, recimo, jeste - šta će biti sa imenom web sajta kluba www.steauafc.com

Novinar iz Rumunije Emanuel Rosu je na svom Twitter nalogu objasnio zašto je vlasnik FK FK Steaue, kontroverzni biznismen, Điđi Bekali ovo uradio - da bi sprečio eventualno novu pravnu bitku sa armijom.


Steaua - rumunska zvezda


Steaua je tokom 90-ih i svrgavanja režima Nikolaja Čaušeskua, a to je dovelo i do razlaza sa vojskom kao vlasnikom kluba, potpuno pala.

SLAVNI IGRAČI STEAUE

George Hadži, Ilije Dumitresku, Dan Petresku, Miodrag Belodedić, George Konstantin, Jon Dimitru, Marcel Radučanu, Tudorel Stoika, Jon Vladoju, Mirel Radoji, Dorin Gojan, Nikola Dika, Angel Jordanesku, Viktor Piturka, Flrea Vojnea, Marijuš Lakatuš, Vjorel Nastase, Nikolae Tataru, Klaudiju Radučanu, Jonel Dančilesku, Gavril Balint...

U periodu od 2007. do 2012. godine, (nova) Steaua se vraćala u vrh rumunskog fudbala, ali zaobilaznim putem zbog preke naravi svog gurua, Bekalija, čoveka koji je (iako poreklo vodi iz cincarske manjine u Rumuniji) optuživao "rumunske Mađare da vladaju zemljom", imao antisemitske ispade, odbijao da potpiše tamnoputog Florana Sinamu Pongolea, samo zato što je - tamnoput...

Bekali, koji je ranih 90-ih, poput mnogih sposobnih poslovnih ljudi, na sumnjiv način stekao milione u Rumuniji, 20. maja 2013. godine osuđen je na tri godine zatvora i to upravo zbog "muljanja" sa vojskom oko zemljišta. Ukratko, Bekali se obogatio kada je nagovorio pojedine vojne strukture da uđu u trampu zemljišnih parcela, pa je vojsci "uvalio" zemljište na periferiji, a dobio vlasništvo nad delom grada koje će kasnije postati elitno naselje.

Sudski je, međutim, dokazano da Bekali uopšte nije bio vlasnik parcele koju je nudio vojsci tokom pregovora i da je otkupio zemlju od pravih vlasnika tek kada je sklopio neraskidiv ugovor sa vojskom, znajući da tako ne može da propadne. Ono što je dobio od armije prodao je investitorima koji su na tom mestu izgradili luksuzne vile i solitere.

Sa "prljavim kešom" u rukama, navijač najvećeg rivala Steaue, Dinama iz Bukurešta, odlučio je da uđe u fudbal i to kupovinom kluba čije je ime kao dečak psovao sa tribina. Uostalom, Dinamo je uveliko bio zauzet operativnim delovanjem njegovih rođaka Joana i Viktora Bekalija.

Početkom 2003. godine "Điđi" je postao vlasnik 51 odsto akcija Steaue, a do kraja godine uspeo je da kupi još 15 odsto, međutim državna poreska agencija zaplenila mu je kompletnu imovinu već 2005. godine jer je bio u dugovima od 11 miliona dolara. Kada je dobio državu na sudu, Bekali se u velikom stilu vratio u fudbalski biznis i napravio "presek stanja" u Steaui, za koji svi rivali najvećeg rumunskog kluba tvrde da je trenutak kada je prava Steaua prestala da postoji, a osvanula nova, privatna...

Bekali, bilo da je u zatvoru ili da provodi dane na slobodi, sada je siva eminencija na "Nationalu", jer je akcije kluba raspodelio rođacima i deluje iz drugog plana, a od sezone 2012/13 ponovo se diči titulama. Prvenstvo je Steaua odbranila i 2014. i 2015. godine, ali na tom putu nije uspela da se domogne Lige šampiona.  

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC