• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čeferin o "Ligi bogatih": To bi značio rat!

Autor mondo.rs

Aleksander Čeferin o eventualnim promenama u formatima Lige šampiona i Svetskog prvenstva.

Dugo se već priča da bi Liga šampiona mogla da promeni format, odnosno da najbolji (najbogatiji) evropski klubovi osnuju sopstveno takmičenje koje bi im donosilo mnogo veći profit od trenutnog, uglavnom kontrolisanog od UEFA.

Prvi čovek Evropske fudbalske federacije, Aleksander Čeferin, tokom posete Beogradu i FS Srbije govorio je o toj temi, negiravši eventualno osnivanje Superlige, takozvane "Lige bogatih".

"Tako nešto ne dolazi u obzir, to bi značio rat sa UEFA. Snovi svakog kluba su da se plasira u Ligu šampiona. Bilo kakva zatvorena liga ne dolazi u obzir dok sam ja tu", izričit je bio Slovenac tokom konferencije za medije u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi.

Format elitnog takmičenja će od sezone 2018/19, ipak, doživeti promene. Najbitnija je to da će se u grupnu fazu direktno plasirati po četiri prvoplasirana tima iz četiri najjače evropske lige - španske, engleske, nemačke i italijanske.

"Format će biti promenjen, ali zato što najvećih pet zemalja donosi 86 odsto svih prihoda u fudbalu u Evropi, a uzima 60 odsto, što je bitna stvar...", objasnio je Čeferin.

  Za razliku od najjačeg klupskog takmičenja, reprezentativno će definitivno biti značajno promenjeno. Svetsko prvenstvo 2026. godine biće prošireno na 48 učesnika, od kojih će 16 biti iz Evrope. Afrika će imati devet predstavnika, Azija osam, Južna Amerika šest, Severna Amerika, Centralna Amerika i Karibi, takođe, šest, a Okeanija jednog. Preostala dva mesta pripašće domaćinu turnira i pobedniku plej-ofa kvalifikacija u kojem će učestvovati predstavnici svih konfederacija, osim UEFA. 

"Teško je reći da je to idealan sistem, ali se ne slažem da njim Svetsko prvenstvo gubi smisao", istakao je Čeferin i dodao:

"Sve konfederacije su bile za taj sistem i glasalo se. Ako se glasa, bolje je da se UEFA slaže sa tim nego da je jedini protivnik".

O tehnologiji u fudbalu

Gol-tehnologija se već uveliko koristi, a postepeno se uvodi i video pomoć za sudije. Čeferin, ipak, misli da je potrebno još neko vreme da i taj sistem donošenja sudijskih odluka zaživi. "Problem je da se zaustavlja utakmica svakih pet minuta, tako da će potrajati dok ne počne da se upotrebljava ta 'sudijska tehnologija'. Video tehnologija se već koristi kod golova, ali i za nju je trebalo vremena".

Prvi čovek UEFA je zadovoljan uslovima koje je dobila evropska konfederacija.

"U vezi broja mesta, UEFA ih ima daleko najviše, jedina ne igra plej-of kvalifikacija. Svaka reprezentacija iz Evrope će igrati u posebnoj grupi na završnom turniru i ako je kvalitetna, svaka će se plasirati dalje", poručio je Čeferin.

"Uvek se nađu kritičari za svaku stvar. Ako bismo napravili manji ili veći turnir, nikad se ne bismo svi slagali. Verujem da će biti zanimljivo prvenstvo".

Mogući problemi, ipak, postoje...

"Najveći problem je to što će teško ko moći da organizuje tako veliko prvenstvo. Treba najmanje 12 ogromnih stadiona. U Evropi možda ima dve-tri države, Kina, Amerika... Biće veliki problem, ali možda na kraju i nije loše", zaključio je prvi čovek Evropske fudbalske federacije.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC