• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bili biste ludi da propustite OVAJ meč!

Autor mondo.ba

Superiornost Šalkea, dominacija Borusije Dortmund, i sve između toga… U subotu od 15:30 časova na "Feltins Areni" igra se jedan od najvećih njemačkih derbija. Pročitajte kako je sve počelo i šta nas čeka ovog vikenda…

Trećeg dana maja 1925. godine odigran je prvi meč između dvije ekipe koje se vremenom stekle status velikana njemačkog fudbala.

Šalke 04, osnovan 21 godinu ranije, slavio je protiv Borusije Dortmund 4:2 u duelu u Herneu, mjestu između Gelzenkirhena i Bohuma, u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija. Tada je rođen tzv. Rurski derbi  (njem. Revierderby).

Bila je to prva u nizu velikih utakmica koji su odigrali tzv. "kraljevski plavi" i "milioneri", dvije ekipe koje su uvijek gajile napadački fudbal.

Njemački mediji veličali su tada trijumf Šalkea. U suštini, hvalili su hipnotička dodavanja fudbalera iz Gelzenkirhena, danas poznata kao tika-taka. Tada se to zvalo "Schalker Kreisel", bukvalno prevedeno kao "Šalkea žiroskop".

Bilo je to vrijeme kada je Šalke dominirao njemačkim fudbalom (tridesete i četrdesete godine prošlog vijeka). Tim iz Gelzenkirhena slavio je na 16 od 18 mečeva protiv Dortmunda, a neke od tih utakmica riješio je u svoju korist izuzetno ubjedljivo. U jednoj sezoni dva puta po 6:1 (1941/42), prije i poslije toga, u tri navrata 7:0 u razmaku od pet godina, pa poniženje 9:0 iz 1939. godine koje je prethodilo demoliranju 10:0 nepunu godinu kasnije.

Bh. reprezentativac Sead Kolašinac ove sezone odigrao je 20 prvenstvenih mečeva za Šalke i pritom postigao tri pogotka. Njegove dobre partije privukle su mnoge "mušterije" u Gelzenkirhen (Juventus, Mančester siti, Liverpul...) i sve je izvjesnije da će uskoro napustiti "Feltins Arenu". U sutrašnjem duelu trebalo bi da Kolašinac upiše 90. meč u dresu "rudara".

U suštini, trebalo je da prođu skoro dvije decenije od prvog međusobnog meča, pa da fudbaleri Dortmunda osjete slast pobjede. Desilo se to u novembru 1943. godine. Prije toga, samo jednom "milioneri" su uspjeli izbjeći poraz - 1938. bilo je 3:3.

Prvo slavlje Dortmunda značilo je i promjenu sudbine "crno-žutih". Nakon prvog trijumfa protiv najvećeg rivala, nedugo zatim uslijedio je i drugi - odmah po završetku Drugog svjetskog rata, kada je fudbal počeo da poprima svoje nove konture.

S obzirom na sve ono što se dešavalo u prethodnih dvadesetak godina, preokret je bio zapanjujući.

Borusija Dortmund poražena je na svega sedam utakmica u 16 sezona između 1947. i 1963. godine, u kojima je upisala 15 pobjeda, te 10 remija.

ŠALKE - DORTMUND (BUNDESLIGA)Pobjede: 30:32

Remiji: 27

Golovi: 125:138

Otkako je Oberliga postala Bundesliga, kakvu znamo danas (1963.), Rurski derbi je manje-više izjednačen. Nakon dominacije Dortmunda 60-ih godina, kasnije decenije donijele su uglavom pobjede domaćih ekipa, sve do 2000. godine. Tada je započela renesansa Šalkea, kada su viđena svega dva slavlja Dortmunda u desetogodišnjem periodu.

Ipak, nakon vladavine "plavih" iz Gelzenkirhena, Borusija iz Dortmunda ostvarila je šest pobjeda, uz po tri remija i poraza od 2010. godine do danas.

Odnosno, uoči sutrašnjeg 172. komšijskog derbija u svim takmičenjima na "Feltins-Areni" (15:30), u okviru 26. kola Bundeslige..

I dok derbi pokrajine Rur predstavlja jedan od najintrigantnijih i najnepredvidivijih rivalstava u svijetu fudbala, jedna stvar je sigurna: golovi su zagarantovani. Tek 1951. godine, tj. nakon 26 godina i 28 utakmica od prvog međusobnog meča, viđen je remi bez pogodaka. Za neutralne navijače, postoji samo nekoliko boljih utakmica za gledanje od ove dvije napadačke ekipe (iako, treba priznati da je posljednji susret ovih rivala završen 0:0 prošlog oktobra na "Zignal Iduna Parku").

ŠALKE - DORTMUND (TROFEJI)

Bundesliga: 7:8

Njemački Kup: 5:3

Liga Kup: 1:1

Superkup: 1:5

Liga šampiona: 0:1

Kup UEFA: 1:0

Kup pobjednika kupova: 0:1

Intertoto Kup: 2:0

Interkontinentalni kup: 0:1

Ipak, u tekućoj sezoni dva velika njemačka tima ne briljiraju. Dortmund, je tek treći sa poražavajućih 16 bodova manje od lidera Bajerna. Šta tek reći za Šalke, koji je na devetom mjestu sa skoro nikakvim šansama za izlazak u Evropu.

Ali, sigurno da ovo neće odvratiti nikoga da u subotu pogleda jednu od najvećih njemačkih fudbalskih svetkovina, komšijski derbi pred koji statistike nikada ne važe.

Dortmund može da se pohvali obećavajućim mladim igračima, poput Julijana Vajgla ili Osmana Dembelea, dok će na drugoj strani biti "tražena roba", Maks Mejer i Bril Embolo. Dokazani talenti Pjer-Emerik Obamejang i Marko Rojs sigurno neće imati milosti prema domaćinu, koje predvodi harizmatični kapiten Benedikt Hevedes.

Iako vikend pred nama donosi još neke izuzetno zanimljive mečeve sa predznakom derbija (Juventus - Napoli u Seriji A, "Mersisajd derbi" Liverpul - Everton i Arsenal - Mančester siti u engleskoj Premijer ligi), s obzirom na bogatu istoriju, nepredvidive uspone i padove u formi, kontroverze i, prije svega, golove, bili biste ludi da propustite subotnji meč u Gelzenkirhenu…

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC