Znate li da je legenda Bajerna ustvari Srbin?

Autor:

Nekadašnji njemački fudbaler Mihael Balak, po etničkom porijeklu je Lužički Srbin.

Mihael Balak je u igračkoj karijeri branio boje Čemnicera, Kajzerslauterna, Bajera iz Leverkuzena, minhenskog Bajerna i Čelsija i važi za jednog od najvećih boraca na terenu svoje generacije.

Rođen je 1976. godine u Gorlicu u Istočnoj Njemačkoj, a ono što se malo zna o njemu, i rijetko pominje jeste da je zapravo Lužički Srbin, odnosno vjerovatno najpoznatiji ostatak slovenskih poalpskih plemena koji i dan danas egzistiraju na tlu Njemačke, u dijelovima Saksonije i Brandeburga, prenio je „N1“.

Iako nikada nisu imali nikakvu autonomiju ili šira politička prava, uporno su se trudili da sačuvaju svoju tradiciju, kulturu, običaje. Oni su narod bogate istorije, u kojoj je bilo puno uspona i padova. Poznati su bili kao miran zemljoradnički narod, sastavljen od mnogo plemena. Mnoga od njih su nestala sa spiska istorijskih naroda i vremenom se utopila u one veće i brojnije, sa snažnijom državnom organizacijom, vojskom, kulturom i identitetom.

Od poalpskih slovenskih plemena preživjeli su samo Lužički Srbi.

Skučeni između rijeke Labe i kapija Berlina, pokušavali su da opstanu na močvarnom tlu koje su marljivim radom uspjeli da pretvore u obradivu površinu i urbanu, sređenu sredinu.

Brazilac Pele je svrstao Balaka među 125 najboljih fudbalera svih vremena, 2002. godine bio je najbolji vezista svijeta, a najbolji fudbaler Njemačke bio je u tri navrata.

Njihov najpoznatiji predstavnik je Balak, koji je u svojoj bogatoj karijeri osvojio Bundesligu sa Kajzerslauternom, a onda i sa Bajernom. Kup Njemačke i Liga kup takođe se nalaze u njegovom vlasništvu. Sa Čelsijem je osvojio i prvenstvo Engleske, FA kup, a dva puta je bio finalista Lige šampiona, sa Leverkuzenom 2002. godine, kada je poražen od Reala i sa Čelsijem 2008. godine.

Sa Njemačkom je bio vicešampion svijeta izgubivši u finalu Mundijala 2002. godine od Brazila (2:0), bronzu je uzeo na narednom Svjetskom prvenstvu, a bio je i drugi na šampionatu Evrope 2008.

Od individualnih nagrada ima skoro sve, kako u Engleskoj, tako i u Njemačkoj.

Nakon penzionisanja radio je kao fudbalski analitičar za ESPN, a u slobodno vrijeme uživa da igra golf.

U dresu Njemačke pružao je impresivne partije od 1999. do 2010. godine na 98 utakmica i postigao 42 gola u reprezentativnoj karijeri.

Ostale vijesti