"Naplatne kućice" će biti uklonjene ove godine

Autor:

Naplatne kućice na magistralnom putu u Glamočanima kod Banjaluke još nisu uklonjene iako je rok za to bio jun prošle godine.

0
A- A A+

U preduzeću "Putevi RS" vjeruju da će taj posao biti okončan do kraja godine, piše Glas Srpske.

Portparol "Puteva RS" Natalija Kostrešević kaže da je Institut za građevinarstvo iz Banjaluke izradio glavni projekat za uklanjanje kućica.

"Izrađeni su i urbanističko-tehnički uslovi za privođenje namjeni dionice magistralnog puta nakon uklanjanja naplatnih kućica. Sve je dostavljeno "Putevima RS" i nakon toga je sprovedena redovna procedura revizije projekta, a sada se vrše manje korekcije glavnog projekta prema nalazu revizije," kaže Kostreševićeva.

Istakla je da će "Putevi RS" potom podnijeti zahtjev Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS za izdavanje lokacijskih uslova za rekonstrukciju puta sa uklanjanjem naplatnih kućica, a nakon toga i za dobijanje građevinske dozvole.

"Angažovanje izvođača radova i nadzora biće sprovedeno nakon dobijanja građevinske dozvole, a vrijednost radova biće poznata poslije završetka tenderske procedure," rekla je Kostreševićeva.

Ove naplatne kućice između Banjaluke i Laktaša nikada nisu proradile jer je Ministarstvo saobraćaja i veza, nakon što su sagrađene, tvrdilo da nikada nije dalo saglasnost za postavljanje kućica i da se putarina ne može naplaćivati na magistralnom putu,

Preduzeće "Putevi RS" je to negiralo tvrdeći da su postupali po nalogu Ministarstva saobraćaja i veza. Kako navodi Glas Srpske, postavljanjem kućica na pogrešnoj lokaciji bavilo se i Okružno tužilaštvo u Banjaluci, ali je donijelo naredbu o obustavi istrage protiv bivših rukovodilaca "Puteva RS". Vlada RS je na kraju odlučila da kućice budu uklonjene, a istovremeno je počela naplata putarine na autoputu Banjaluka - Gradiška u Jakupovcima.

Tagovi:

Ostale vijesti