Dodik: Pravosuđe je sinonim za kriminal

Autor:

Problem u "Alumini" je pitanje za pravosuđe, a “ono služi sebi i kriminalu, i na nivou BiH i u RS”, kazao je predsjednik RS Milorad Dodik na današnjoj konferenciji za medije u Banjaluci.

Dodik: Pravosuđe je sinonim za kriminal Foto: Željko Svitlica, mondo.ba

''Prethodna godina u Alumini je najbolja ikada što se tiče rezultata poslovanja'', kaže Dodik i dodaje da je nedopustivo da trenutno traje blokada računa ovog preduzeća samo zato što je predmetni sudija iz Zvornika ''na bolovanju'' i nije primio rješenje Privrednog suda iz Banjaluke o privremenoj deblokadi računa "Alumine."

"Pravosuđe je odmetnuti dio društvenih interesa u RS i BiH, služi sebi i kriminalu, a ne pravdi", rekao je Dodik i naveo da pravosuđe Republike Srpske o ''Alumini'' vodi nekoliko procesa, da je na jednoj sudskoj instanci odlučeno da firma ''Pavgord'' iz Foče koja je otkupila potraživanja ''Ukio banke'' od ''Alumine'' ima pravo na hipoteke zbog čega su blokirani računi ''Alumine.''

Radnici Alumine danas su protestovali ispred suda u Zvorniku.

Srbija i Srpska zajedno obilježavaju stradanje u Jasenovcu

Dodik je novinarima kazao i da će u nedjelju 23. aprila u Spomen – područje Jasenovac / Donja Gradina doći novoizabrani predsjednik Srbije Aleksandar Vučić s ministrima Vlade Srbije, a obilježavanju stradanja Srba, Jevreja i Roma Jasenovcu, prisustvovaće i najviši zvaničnici RS.

Govoreći o neusvajanju Zakona o povećanju akciza na jučerašnjoj sjednici Dodik je izjavio da ga je zvao predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović i da je tražio da poslanici SNSD u Parlamentarnoj skupštini podrže ''neke zaključke SDA'' što je Dodik odbio.

''Rekao sam da bismo možda mogli pričati o nekim preporukama, ali o zaključcima, da Parlament (BiH) ovlašćuje Vladu RS i naše institucije, to ne dolazi u obzir. Kao što ste vidjeli, SNSD nije glasao. Mi nismo htjeli da krpimo i spasavamo njegovu partiju'', navodi Dodik.

Podsjetimo, grupa poslanika SDA svoju podršku usvajanju zakona o akcizama uslovila je usvajanjem njihovih zaključaka što je odbačeno. Donošenje seta zakona o akcizama u hitnoj proceduri nije dobilo podršku u PS BiH pa su zakoni upućeni u skraćenu parlamentarnu proceduru.

Dodik je rekao, da čak i kada bi se akcize povećale, cijena goriva u RS bi i dalje bila najmanja u regionu.

''Ali povećanje (sredstava) bi na godišnjem nivou bilo 15 miliona KM za Direkciju za puteve, za Autoputeve RS 30 miliona, za poljoprivredu 10 miliona KM više nego sad, a 10 miliona bi se povećala izdvajanja za zdravstvo,'' kaže predsjednik RS. Dodik navodi da su i poljoprivrednici u Srpskoj uvidjeli da je ovo dobro rješenje i da više nema njihovog neslaganja. 

Milorad Dodik je predvidio da bi sa sredstvima MMF i od povećanja akciza, zatim novcem od ruskog klirinškog duga, te prodajom državnog kapitala u rudniku "Ljubija", Srpska do kraja godine imala nesmetani finansijski tok, ali da ni sada "ne treba niko da se sikira.''

On tvrdi da finansijska likvidnost Republike Srpske nije i neće biti ugrožena, da se plate redovno isplaćuju, a da ima problema sa određenim izdacima za ''plaćanje prevoza i ishrane'' za budžetske potrošače.

''Neki Saša iz Izraela''

Komentarišući diplomatsku notu Izraela u kojoj se navodi da Predstavništvo Republike Srpske u Izraelu ne postoji i da Arie Livne nije predstavnik Republike Srpske u toj zemlji, Dodik je rekao da je ''predstavništvo organizovano kao preduzeće koje vrši svoju funkciju'', a da je za cijelu aferu kriv izvjesni Saša Nikolić koji je ''instrumentalizovao Ministarstvo inostranih poslova Izraela.'' Aleksandar Saša Nikolić je jedno vrijeme radio kao pomoćnik šefa Predstavništva Republike Srpske u Izraelu.

''Arie Livne je više učinio za Republiku Srpsku nego Branislav Borenović i Igor Crnadak zajedno i nikad nije zlouptrijebio novac RS'', kaže Dodik koji je podsjetio na svoju i Livneovu ulogu u tome što BiH u Savjetu bezbjednosti UN nije glasala za priznanje Palestine.

Predsjednik Srpske je najavio da će poslati pismo u Izrael i vjerovatno će otići tamo u narednih mjesec ili dva kako bi se situacija razriješila.

O prodaju ''Ljubije'' odlučiće poslanici

Dodik je novinarima rekao da će o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala Akcionarskog društva RŽR ''Ljubija'' firmi ''Izraeli investment grupa'' odlučiti poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, a da investitor nudi 93 miliona KM, tri godine garancije da će zadržati radnike te da će zaposliti 300 novih ljudi i uložiti ogroman ovac u opremanje rudnika koje ''Mital'' ne koristi i nema interesa da koristi. Ovakvom aranžmanu protivi se Demokratski narodni savez.

''Razgovarao sam s Markom Pavićem. On je rekao da je atmosfera u Prijedoru takva kakva jeste i da je motivisana tamošnjim razlozima i da DNS nije u mogućnosti da podrži takvo rješenje. Nama je to jasno rečeno i mi ne tražimo da se složimo u svemu sa koalicionim partnerima. Vlada je potpuno odgovorno ovo uputila u odlučivanje u NSRS koja će odlučiti o tome da li će ponudu prihvatiti ili neće'', rekao je Milorad Dodik.

On kaže da je RS zbog manipulacije transfernim cijenama koje sprovodi većinski vlasnik ''Mital'' oštećena 400 miliona KM, te da je Srpska zato odlučila da svoj dio ''Ljubije'' proda i da nije onemogućila ''Mitalu'' da kupi taj dio, ali da je ponuda ''Izraeli investment grupe'' bolja za 30 miliona što je ogroman novac za RS.

Ostale vijesti