• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Treći meč u tri seta nije dobio!

Autor mondo.rs

Novak Đoković, dvostruki šampion Monte Karla, pretrpio je poraz u četvrtfinalu. Pobijedio ga je David Gofan, prvi put u takmičarskom meču, poslije pet poraza

Novak Đoković nije uspio da izbori plasman u polufinale mastersa u Monte Karlu.

Poslije tri seta i dva sata i 39 minuta igre pobijedio ga je David Gofan iz Belgije - 6:2, 3:6, 7:5.

Belgijanac, koji zauzima 13. mjesto na ATP listi, tako je "skinuo najjači skalp" u karijeri. On je iskoristio petu meč loptu na servis protivnika i savladao ga prvi put poslije pet poraza u nizu u takmičarskim mečevima.

Gofan je samo jednom uspio da dobije Đokovića, prošle godine na egzibiciji u Velikoj Britaniji, a do četvrtfinalnog meča u Monte Karlu osvojio je protiv drugog igrača sveta samo jedan set (u Sinsinatiju 2015).

Đoković je i prije duela sa Gofanom teško izvojevao pobjede protiv Žila Simona (6:3, 3:6, 7:5) i Pabla Karenja Buste - 6:2, 4:6, 6:4 u prva dva meča na turniru.

Protiv Gofana izgubio je prvi set, onda sredinom drugog, baš nakon pada koji je u prvi mah izgledao strašno, u potpunosti je preuzeo vođenje meča. Lagano je stigao do izjednačenja, a potom i do ranog vođstva u odlučujućem, trećem setu.

Dvostruki šampion Monte Karla imao je prednost 4:2, kada je Gofan ubacio u "šestu brzinu". On je dobio tri gema u nizu i ne samo stigao do izjednačenja, nego i vođstva (5:4). Đoković je uspio da mu parira, ali kratko - u 12. gemu srpski teniser je spasio čak četiri meč lopte, ali to nije bilo dovoljno.

Gofan je tako izborio plasman u polufinale i izjednačio najbolji rezultat na mastersima u karijeri (prethodno je bio među četiri najbolja prošle godine u Indijan Velsu i Majamiju), dok je u Monte Karlu ubedljivo stigao najdalje, jer je do sada osmina finala bila najveći domet.

On će se za najveći uspjeh u karijeri boriti sa pobjednikom meča Rafael Nadal (Španija) - Dijego Sebastijan Švarcman (Argentina).

TOK MEČA

PRVI SET

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

1:3 - Prvih 20 minuta u Monte Karlu u potpunosti pripadaju igraču iz Belgije. Za razliku od nekih prethodnih mečeva protiv Novaka Đokovića, u ovaj je ušao motivisan, spreman i maksimalno koncentrisan. Forsira igru sa osnovne linije, snažno servira i uspjeva da pronalazi "rupe" na Novakovoj strani mreže. U prvom gemu je napravio brejk, Đoković je u narednom propustio priliku da izjednači, jer nije iskoristio brejk loptu, a čini se i da se Novak nekako nije "zagrijao".

1:4 - NOVI BREJK GOFANA. Gofan nastavlja da atakuje, Novak da se "pronalazi", pa Belgijanac sad ima dva brejka prednosti.

2:6 - Gofan je poslije 31 minuta materijazovao bolju igru i poveo 1:0 u setovima. On je sigurno poveo sa 5:1, Đoković za nekoliko minuta produžio ostanak u prvom setu, rješivši ga sa "nulom", a onda je malo "pritisnuo" rivala, imao 30:30 na servis Gofana, ali je Belgijanac ipak zadržao mirnu ruku i završio posao sa uspjehom. 


DRUGI SET

2:1 - Novak se i dalje muči... On je u drugom setu pao u pokušaju da stigne jednu brzu loptu koju mu je uputio Gofan, a izgleda da je taj trenutak ostavio i malo traga na njegovu ne baš dobru igru. Poslije toga jedva je "iščupao" gem na svoj servis. Dvjema greškama koje je napravio dozvolio je protivniku da stigne do dvije brejk prilike, a onda je teškom mukom uspio da povede.

4:1 - BREJK ĐOKOVIĆA! PRVI NA MEČU! I potvrda istog! Kada se činilo da je srpski teniser u lošoj situaciji, on je zablistao i opet pokazao svoju najjaču snagu. Možda je Gofan pomislio da je uradio već veliki dio posla, ali je Đoković imao svoje sjajne minute, pa je poslije deset osvojenih poena zaredom stigao do velike prednosti. Krenuo je sjajnom forhend paralelom, koju je "provukao" tik pored Gofanovog reketa u trenutku kada je spasavao dvije brejk lopte, a onda dobio i dva gema "sa nulom".

6:3 - Uspio je Novak poslije mnogo bolje igre u drugom dijelu drugog seta da stigne do izjednačenja. Dobio je na samopouzdanju poslije brejka i preuzeo je incijativu na terenu u potpunosti. Drugi reket svijeta mogao je i ranije da završi posao, ali je u osmom gemu propustio dvije brejk prilike. Ipak, brzo se iskupio i na svoj servis, poslije 45 minuta igre, okončao prvi set u svoju korist.

TREĆI SET

2:0 - BREJK ĐOKOVIĆA NA STARTU! Ubacio je Novak Gofana "u mašinu", služi ga svaki udarac i u potpunosti kontroliše situaciju na terenu

3:2 - Đoković održava razliku, Gofan "kaska" za njim, jer je posljednja dva gema na svoj servis "jedva dobio" - u prvom je spasavao dvije brejk lopte, a potom je drugi riješio "na razliku"

4:2 - Poslije lošeg perioda, zablistao je i David i ozbiljno namučio Novaka u gemu koji je srpski teniser dobio poslije 13 i po minuta igre i čak pet spasenih brejk lopti...

4:4 - BREJK! Uporni Gofan nije uspio u šestom gemu, ali jeste u osmom! oduzima Novaku servis, stiže do izjednačenja i vraća neizvjesnost u meč! Belgijanac ne da se ne predaje, nego "leti" po terenu, ima više energije i upravo to ga je skroz vratilo u igru

4:5 - Gofan dobija treći gem u nizu, dolazi do potpunog preokreta i sada je Đoković taj koji servira za ostanak u meču

5:5 - Novak siguran, kas je najvažnije... Stiže do izjednačenja, bez muke i iznenađenja

5:6 - Đoković je žestoko "pritisnuo" u 11. gemu, imao je nekoliko sjajnih poteza, ali i dva jeftino prodana poena (slabi udarci uslovili da ne prebaci mrežu), pa je Gofan dobio gem na svoj servis "na rzliku". Opet Novak u nezavidnoj situaciji - servira za ostanak

5:7 - Rovovski se borio Novak, spasao je četiri meč lopte, ali je to bilo nedovoljno. Poslije dva sata i 39 minuta Gofan je upisao prvu pobedu protiv Đokovića u karijeri, nakon pet poraza u nizu, ujedno "najveći skalp" u karijeri.

NAJAVA MEČA

Za plasman u polufinale u Monte Karlu igraju Novak Đoković i David Gofan.

Srpskom asu to je sedmi duel protiv 13. igrača svijeta u karijeri, a izgubio je do sada samo jednom, prošle godine na egzibiciji u Velikoj Britaniji. U takmičarskim duelima Belgijanac je Đokoviću u karijeri uzeo samo jedan set, u Sinsinatiju 2015.

Gofan je do četvrtfinala ove godine u Monte Karlu stigao poslije dvije ubjedljive pobjede na startu. Stiva Darsisa dobio je rezultatom 6:2, 6:1, a Nikolasa Almagra nešto teže (7:5, 6:1), dok je sa Dominikom Timom u osmini finala igrao tri seta - 7:6, 4:6, 6:3.

Đoković je kao drugi nosilac bio slobodan u prvom kolu, a potom je oba naredna meča dobio poslije žestoke borbe - Žila Simona prošao je tek poslije dva i po sata (6:3, 3:6, 7:5), dok se dobrano pomučio i protiv Pabla Karenja Buste - 6:2, 4:6, 6:4.

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rossi986

I sta je tu cudno? Momak pao skroz. Svaka cast na svemu sto je uradio za srpski sport uopsteno ali moje skromno misljenje je da je da svoj maksimum. Dolazi nova era

Sogonja

2:6, 6:3

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC