• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uhapšen bombaš iz Dortmunda - želeo je novac!

Autor mondo.rs

Muškarac sa nemačkim i ruskim državljanstvom planirao je da "zgrne" milione evra na padu vrednosti Borusijinih deonica, nakon napada na klupski autobus.

Napad na autobus koji je 11. aprila uveče trebalo da preveze ekipu Borusije iz Dortmunda od hotela do stadiona, na prvi meč četvrtfinala Lige šampiona protiv Monaka, nije bio teroristički akt, već zločin počinjen iz koristoljublja, saopštila je u petak nemačka policija.

Iza eksplozije u kojoj su povređeni fudbaler Borusije Mark Bartra i jedan policajac, stoji 28-godišnji muškarac sa nemačkim i ruskim državljanstvom, identifikovan kao Sergej V., koji je ovog jutra uhapšen u blizini Tibingena, u jugozapadnoj Nemačkoj.

On je za sobom ostavio tragove koji su navodili na zaključak da su za napad odgovorni islamski ekstremisti, ali su istražitelji brzo posumnjali u njihovu autentičnost.

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Osnovano se sumnja da je Sergej V. sve to isplanirao i sproveo u delo sa ciljem da ostvari veliku novčanu dobit, verovatno izraženu u milionima evra.

Zbog toga će biti optužen za pokušaj ubistva, izazivanje eksplozije i nanošenje telesnih povreda.

Kako je, u kratkim crtama, izgledao pakleni plan ovog (ne)čoveka, koji najverovatnije nije imao saučesnika?


On je nekoliko dana pre napada podigao kredit od "nekoliko desetina hiljada evra" i iskoristio ih da 11. aprila na berzi kupi hartije od vrednosti, koje bi mu omogućile da po nižoj ceni dođe do Borusijinih deonica, u slučaju da im nakon eksplozije padne vrednost.

Tužioci tvrde da je pad vrednosti deonica mogao da se očekuje ako bi neko od igrača popularnog kluba bio ozbiljno povređen ili čak nastradao u bombaškom napadu.

Teško je tačno reći koliko bi Sergej V. profitirao na takvoj berzanskoj transakciji, ali stručnjaci veruju da je mogao da dođe do sedmocifrenog iznosa, u evrima. Međutim, zaslepljen pohlepom, povukao je nekoliko poteza koji su pomogli policiji da relativno lako i brzo sklopi "mozaik" i pojavi se na njegovim vratima.

Sergej V. rezervisao je sobu u luksuznom hotelu koji Borusija koristi kao karantin, i to za periode od 9. do 13. i od 16. do 20. aprila, za slučaj da "milioneri" budu domaćini revanš susreta.

On je duž trase kojom je autobus trebalo da ide do stadiona, postavio tri eksplozivne naprave, napunjene metalnim iglicama dugim sedam centimetara.

Nemačka TV stanica "ARD" izvestila je o anomaliji zapaženoj na frankfurtskoj berzi uoči eksplozija 11. aprila, ističući da su kupci bili "ili veoma neiskusni špekulanti ili su očekivali da će doći do pada vrednosti deonica".

Borusija Dortmund je, inače, jedini klub nemačke Bundes lige prisutan na berzi i čijim se akcijama može trgovati.

UEFA je prvi meč Borusije i Monaka (2:3) usled eksplozije pomerila za manje od 24 sata, a u revanšu je francuski tim slavio još ubedljivijim rezultatom (3:1) i plasirao se u polufinale.

Klupski funkcioneri, sportski direktor Mihael Cork i kapiten Marsel Šmelcer izrazili su zadovoljstvo reakcijom policije i pravosuđa, ali i olakšanje što će ovaj slučaj bez presedana u modernom evropskom fudbalu u dogledno vreme dobiti svoj epilog.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC