• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od garaže do budućnosti tehnologije - IFA GPC 2017

Autor mondo.rs

IFA Global Press Conference održana je u Lisabonu i uvela je odabrane IT medije u sve ono što ćemo videti u septembru, u Berlinu, na IFA 2017.

 Od garaže do budućnosti tehnologije - IFA GPC 2017 Izvor: MONDO portal/Messe Berlin/IFA GPC2017

MONDO je ove godine bio jedini onlajn medij iz Srbije koji se našao među setskim IT medijima koji su dobili poziv na IFA GPC 2017. Ovaj svojevrsni uvod u sve ono što će doneti najveći Sajam potrošačke elektronike na svetu, IFA 2017, održava se 11. put i grad domaćin je bio Lisabon, glavni grad Portugalije (prethodno su to bili Malta, Hong Kong, Amsterdam i drugi).

IFA GPC je zamišljena kao svojevrsno druženje najvećih proizvođača kućne, mobilne elektronike i IT-ja i mogućnost da novinari postave više pitanja i saznaju detaljnije o stvarima koje će biti najavljene u septembru, na IFA događaju (oba organizuje Messe Berlin), bez gužve, pritiska i nrvoze. Ovog puta učestvovali su Sennheiser, Samsung, Philips, HiSense, Carrera, Midea, Loewe, Porsche Design, WMF i mnogi drugi.

Iz garaže u IT svet!

IFA je oduvek znala da oduševi svoje posetioce, a Nemci k’o Nemci - i od garaže su napravili spektakularnu „dvoranu“, savršeno „uštimovanu“ za IT konferenciju kakva joj dolikuje. Savršena internet veza, ogroman prostor, komoditet iznenađujuće velik za prostor ovog ranga i korelacija sa Stivom Džobsom, njegovom i svim drugim ekipama, koje su iz garaže osvojile IT svet.

Marko Čavić, MONDO MobIT

Ipak, IFA GPC je najviše od svega referentno mesto da saznamo šta se sve dogodilo tokom prethodnog perioda u industriji malih i velikih kućnih aparata, interneta, mobilne telefonije i IT-ja, kao i koji trendove će to usloviti do kraja aktuelne godine, za svaku godinu održavanja.

Oslonac IFA GPC-a u ovom domenu je GFK istraživačka kompanija, koja je tokom konferencije održala desetak prezentacija za svaku od kategorija posebno.

Ove godine već se izdvojilo nekoliko trendova, o kojima ćete moći da čitate narednih dana samo na MONDO MobIT stranicama.

Godinu pred nama obeležiće u domenu mobilne telefonije, kućnih aparata i IT-ja sledeće stvari:

- potpuno umrežavanje kućne tehnike (male i velike)
- evolucija televizora kao „čvorišta“ zabave i komandovanja kućom
- mobilnost slušalica, njihov veći kvalitet i mogućnosti
- upravljanje glasom i kućni i personalni asistenti u sve više uređaja
- poboljšanje dizajna, pametnije „ulepšavanje“ potrošačke elektronika
- napredak pametnog zdravstva i kvalitetnija kućna prevencija i lečenje
- Internet of Things u svim kućnim aparatima.

Svaku od ovih kategorija obradićemo ukratko u nastavku, a pojedinačno ćete o svakoj detaljnije moći da čitate u narednim objavama klikom na predstavnika industrije koji je učestvovao kao predstavnik trenda na IFA GPS 2017 u Lisabonu.

Pogledajte kako nam je bilo na IFA GPC događaju:

1. Potpuno umrežavanje kućne tehnike

Robot usisivač ponosiće izveštaj mobilnom telefonu ili Smart TV-u o obavljenom poslu, a vi ćete moći da ga aktivirate daljinski, preko aplikacije, gde god se nalazili. Uređaji istog i partnerskih proizvođača radiće zajedno na kvalitetnijem stilu života za sve ukućane pomoću međusobne veze.

Recimo, pametna četkica će zubaru direktno u vaš karton slati podatke o pranju zuba, njegovom kvalitetu i eventualnim promenama, koje bi mogle biti izazvane oboljenjima desni ili zuba, kako bi ih na vreme zubar sanirao. Pametna četkica na tome sarađuje ili sa mobilnim telefonom ili računarom, preko Wi-Fi mreže na koju su oba uređaja povezana. Primer za ovo bi mogao biti Philips i njegova nova linija pametnih proizvoda iz domena zdravstva, kućne nege i higijene, ali i lepote.

2. Evolucija televizora

Televizori ne samo da neće pokleći pred naletom interneta, nego će iskoristiti internet za svoju popularizaciju. Klasična televizija je umrla, ali oživela je „televizija na zahtev“, koja je idealan „program“ za Smart TV-e svih kategorija. TV postaje centralni uređaj u kući, jer je na njega već sad moguće povezati DVD plejer, audio sistem, zvučnike, pametne telefone, tablete i mnoge druge uređaje i gledati njihov sadržaj ili upravljati njima sa TV-a. Prosečan gledalac ispred TV-a provodi oko tri sata svaki dan gledajući različite sadržaje, pa će do kraja godine prodaja TV-a imati sve veće dijagonale, sve više Smart TV-a, kao i kvalitetniju ponudu. Prvenstvo u Rusiji će posebno uticati na povećanje prodaje televizora u ovoj i sledećoj godini. Samsung je na IFA GPC 2017 predstavio nove QLED modele, kao i Frame, novi koncept TV uređaja koji se pretvara u ram za slike.

Izvor: MONDO portal

3. Kvalitetnije, mobilnije slušalice

Muzika u pokretu pokreće sve više korisnika i zbog toga oni biraju sve bolje slušalice, uglavnom bez žica. Njihova popularnost rašće veoma brzo, a nove opcije će omogućiti kvalitetnije telefoniranje, ali i snimanje zvuka, ne samo reprodukciju. Slušalice će biti manje, kompaktnije, kvalitetnije izrade i većeg kvaliteta reprodukcije po istoj ili manjoj ceni.

Sennheiser je predstavio upravo jedne takve sluške, o kojima smo već uveliko pisali - Sennheiser AMBEO Smart Headset.

4. Upravljanje glasom

Google Home, Siri, Alexa, Cortana i drugi digitalno-zvučni asistenti su se uselili u naše kuće i uskoro će upravljati svim kućnim aparatima - klimom, TV-om, audio opremom, termostatima, regulatorima osvetljenja ili grejanja, kao i kuhinjskim aparatima.

Nama je najzanimljivije bilo to da li će bilo koji od pomenutih digitalnih pomoćnika progovoriti srpski, na šta nam je GFK predstavnik rekao da je to samo pitanje vremena, jer Amazon i Alexa planiraju da „pokriju“ čitav svet - baš čitav, rekli su nam i to uskoro!

5. Dizajn prodaje proizvod

Zašto ste napravili Porsche laptop?“ pitali smo Jana Bekera, direktora firme Porsche Design, koji nam je rekao: „Zato što su to korisnici tražili. Jednostavno, žele da imaju Porsche laptop, koji će se uklopiti u njihov životni stil i način rada. Tim ljudima dizajn je najbitniji, čak ispred najjačih funkcija, ali mi smo mislili, ipak, prvo o tome. Porsche Design laptop je lep, ali je i „zver“, kao sve ono što Porsche karakteriše“.

Posle ovoga ostalo je samo da konstatujemo da takvim ljudima cena od oko 3.000 evra za laptop neće biti nikakav problem da ga poseduju…

Izvor: MONDO portal

6. Lakše do zdravlja uz pomoć telefona i gedžeta

Da li ste znali da sve vreme peremo zube pogrešno? Ne, zaista, sad imamo aplikaciju da nas nauči kako bi trebalo da peremo zube. I ne samo to, izmeriće vreme pranja zuba, a pomoću pametne četkice napraviće „pregled“ zuba, desni i usta, uneti ih u bazu, proslediti lekaru ili upozoriti na neku lošu promenu, kako bi se sanirala što pre. Ovo je samo deo Philips Smart Health „taktike“ koja će doživeti procvat u narednom periodu.

Da odlazak kod lekara ne bi bio gubljenje vremena na čekanje i zakazivanje pobrinuće se smart preventiva, koja će unaprediti proces lečenja u svim segmentima, stomatologija je samo jedan od Philips scenarija, koji se spremaju za septembar i IFA 2017.

7. Internet of Things stiže, hteli ga ili ne!

„Pamet“ će ove godine ući u više uređaja nego što je možda bilo ko od nas očekivao, što sa sobom podiže nivo zabrinutosti po pitanju bezbednosti, jer se u poslednje vreme hakeri „prebacuju“ na IoT (Internet of Things) uređaje, preko kojih „upadaju“ na Wi-Fi mreže korisnika i kradu podatke s telefona ili računara.

Ovaj, najmračniji scenario svakako neće biti tako lako ostvarljiv, jer i proizvođači i kreatori antivirusa rade na osavremenjavanju mehanizama zaštite, pa pametni frižideri, pećnice i usisivači neće biti „dežurni“ špijuni privatnosti svojih vlasnika. Ne smemo zaboraviti ni pametnu rasvetu, grejanje, štednju energije i mnoge druge sfere pametne kuće za koje će Internet of Things već ove sezone postati ključan „pogon“.

Sve ovo detaljnije očekuje nas na IFA 2017 sajmu u Berlinu, koji se ove godine održava najduže - od 1. do 6. septembra u Nemačkoj. Prošle godine MONDO je napisao preko 50 vesti sa IFA sajma, a najveći šou potrošačke elektronike na svetu posetilo je oko 250 hiljada ljudi, koji su pogledali preko 1.800 štandova izlagača. Sa Sajma su izveštavali novinari iz više od 70 zemalja širom sveta, čije je vesti i izveštaje na netu, u štampi ili na TV-u i radio programu pročitalo, videlo ili poslušalo preko milijardu i po ljudi.

Ove godine IFA se širi novim sadržajima i prezentacijama, a površinski će biti najveća do sada, što svakako garantuje veliki šou, najveći do sada! Jedva čekamo!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS