Baka Zora "prži" jugića i u devedesetoj!

Autor:

Zora Šobota, koja je za Vaskrs proslavila 90. rođendan, još uvijek je vitalna, dobro čuje i vidi, a vozi i "jugo 55" sa vozačkom dozvolom koja joj je produžena do kraja 2018. godine. Ujutro obavezno radi gimnastiku!

0
A- A A+

Ova starica živi sama u porodičnoj kući u selu Laminci, dvadesetak kilometara od Srpca prema Gradišci. Kad je bila mlada otišla je u Sarajevo i našla posao u servisu Auto-saobraćajne škole, gdje je radila 17 godina, a nakon toga je otišla u invalidsku penziju.

"Pošto mi je penzija bila mala, ja sjednem za mašinu za šivenje i tako počnem dodatno da zarađujem, sve do današnjih dana", priča baka Zora, i dodaje da je prekrojila i sašila toliko odevnih predmeta da ne bi mogli stati ni u veliki šleper.

U Sarajevu je sa prvim mužem Đurđem stekla sina Radu i ćerku Radmilu, dok s drugim suprugom Đurom, čije prezime sada nosi, nije imala djece. Pred početak posljednjeg rata u BiH, 1992. godine, sa mužem Đurom napušta Sarajevo i odlazi u Lamince, gdje su oboje rođeni. Tu započinju novi, zajednički život, u kojem uživaju sve do njegove smrti 2010. Preko ljeta živi sama u skromnoj porodičnoj kući, a zimu provodi u stanu kod kćerke Radmile u Banjaluci, pišu "Večernje novosti".

"Mama je i u ovim godinama bistra i oštroumna i ne ustručava se da zapovjeda i daje savjete. Prije dvije godine pozvala me u Lamince da je vozim u bolnicu u Gradišku jer je imala upalu pluća. Kada sam stigla, ona me je pogledala i rekla: "Ti si, ćerko, uzrujana i preplašena i ne možeš me takva voziti." Potom je sela za volan, a ja kraj nje, i pravo u bolnicu", priča ćerka Radmila, i dodaje da je mami najteže bilo kada je iznenada izgubila sina Radu, koji je umro u Prijedoru u 42. godini.

Zora je stekla dvoje djece, petoro unučadi i devetoro praunučadi, pa bi joj, kaže, ovozemaljski život bio potpun kada bi stekla bar jedno čukununuče, a kaže da za to ima uslova, jer su praunučad Đorđe, Maja i Mia prešli 19 godina.

"Održavaju me rad i volja za životom. Ujutro obavezno radim gimnastiku, a po danu sam u bašti, i kada vidim cvijeće i povrće kako rastu i razvijaju se, dobijam dodatni motiv za život", kaže baka Zora.

Tagovi:

Ostale vijesti