• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik otvorio Ekonomski forum na Jahorini

Autori mondo.ba Autori Agencije

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, održao je pozdravni govor na Jahorina ekonomskom forumu 2017.

"Republika Srpska ima resurse, ali ih neadekvatno koristi i mi to moramo da osmislimo na najbolji mogući način", rekao je Dodik u hotelu "Termag" na Jahorini.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska mora da i dalje, ali mnogo više radi na planu razvoja energetskog sektora, kao i razvoja infrastrukture i privrede u cjelini, sve s ciljem većeg i produktivnieg zapošljavanja i brige o mladim naraštajima.

On je ukazao na neophodnost regionalne saradnje i stabilnosti, a ekonomija je, kako je poručio, pravi put za takvu razvojnu politiku.

Dodik je pozvao učesnike skupa, stručnjake iz oblasti ekonomije da slobodno iznesu svoje ideje, a da će on i njegovi saradnici pažljivo saslušati svaku dobru ideju i nastojati da se one provedu u djelo na dobrobit cijelog društva.

Goran Račić, predsjednik Organizacionog odbora, otvorio je zvanično drugi po redu Jahorina ekonomski forum 2017."Predvideli smo 10 panela na različite aktuelne teme", izjavio je Račić.

"Želja nam je da otvorimo dijalog o svim pitanjima bitnim za razvoj naše ekonomije, a imamo sreću da je predsjednik Srpske Milorad Dodik prepoznao našu ideju i podržao nas", istakao je Račić.

On je dodao da će biti riječi i o bolnim temama, o velikom odlasku mladih iz zemlje, odnosno nedostatku ambicije mladih koji ostaju. "Svi zajedno treba da prionemo na rad", poručio je Račić.

Na plenarnoj sjednici "Globalna ekonomska kretanja i male ekonomije", koja je uslijedila nakon ceremonije otvaranja, zajedno sa Dodikom učestvuju i ministar privrede u Vladi Srbije Goran Knežević i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, koji govore o načinima na koji se male ekiomnomije mogu prilagoditi globalnim promjenama.

U fokusu Foruma će biti tema unapređenje privrednog ambijenta Republike Srpske, ali i cijele BiH.

Dvodnevnom skupu prisustvovaće, između ostalih, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

I ove godine Forum će okupiti visoke zvaničnike iz cijele zemlje, te predstavnike akademske zajednice i korporativnog sektora, a skup će biti i mjesto susreta brojnih ambasadora, delegacija EU, parlamenta EU, delegata Grčke, Kine i drugih zemalja regiona, ali i šire.

Agenda drugog "Jahorina ekonomskog foruma" najavljuje zanimljive predavače od kojih će se neki prvi put predstaviti poslovnoj javnosti Republike Srpske, odnosno BiH i regiona.

Panel o specijalnim ekonomskim zonama i mogućnostima koje one pružaju ugostiće Huana Torentsa, predsjednika FEMOZA /Međunarodno udruženje slobodnih ekonomskih zona/, dok će Branko Muidža, kao predsjednik Savjeta stranih investitora BiH, ali i generalni direktor Hajdelberg cement grupe za Hrvatsku i BiH, dati zanimljiv osvrt na građevinarstvo kao faktor razvoja domaće ekonomije.

Panel, koji će dotaći i temu odlaska mladih iz zemlje, baviće se odnosom tradicionalnih industrija poput drvne, poljoprivredne ili metalne i novih, modernih koje regrutuju programere, inženjere - kadar koji tradicionalno u BiH stekne odlično obrazovanje, ali ga iskoristi u inostranstvu, saopšteno je iz Udruženja ekonomista "Svot", koji je organizator ovog foruma.

Ministar Klokić će učestvovati na panel diskusiji pod nazivom "Specijalne ekonomske zone - prilika za uspjeh", koji će biti održan u hotelu "Termag" u 13.00 časova.

Golićeva će učestvovati u radu panela "Građevinarstvo kao faktor razvoja domaće ekonomije", koja će biti održan u hotelu "Termag" u 13.00 časova.

S druge strane, panel o stanju i perspektivama tržišta rada baviće se nedostatkom kvalifikovane radne snage, problemom zapošljavanja mladih, razvojem preduzetničkog duha i samozapošljavanja.

Savanović će učestvovati na panelu "Stanje i perspektive tržišta rada u Republici Srpskoj", koji će će početi u 18.30 časova u hotelu "Termag".

Pozitivne primjere, među ostalim panelistima, daće Dejan Rakić, vlasnik advokatskih kancelarija u Banjaluci i Sarajevu, i doktor Milan Tomanović iz Trebinja koji su, ostavši u zemlji, pokazali da mladi mogu biti temelj budućnosti, što je ujedno i naziv ovog dijela foruma.

Kao prilog tezi da bez obzira na nove tendencije, tradicionalne industrije mogu biti izuzetno perspektivne, planirano je izlaganje Milenka Stevanovića, vlasnika "Steko centra" iz Bijeljine, kompanije koja radi u dvadesetak evropskih zemalja, kao i u Africi i Kini ili Sanje Jungić iz ENSA BiH, koja se bavi proizvodnjom peleta i briketa od drveta.

Na panelu "Perspektive razvoja drvnoprerađivačkog sektora Republike Srpske" biće ukazano na pozitivne primjere, ali i razgovarano o izazovima privrednika i podršci vlasti koja je potrebna da bi ambijent za poslovanje bio povoljniji.

Ovogodišnji "Jahorina ekonomski forum" značajnu pažnju posvetiće ulozi medija u kreiranju poslovne klime na panelu koji će voditi Borislav Miljanović, bivši novinar i osnivač grupacije "Reprezent sistem".

Tokom drugog dana foruma, Đokić će od 10.00 časova učestvovati na panel-diskusiji "Energetski sektor Republike Srpske - potencijal za budućnost".

Forum će ugostiti i američko-njemačkog slobodnog novinara, istoričara i ekonomskog analitičara Vilijema Engdala.

Očekuje se da ovaj forum preraste u tradicionalno okupljanje, te da zauzme svoju poziciju među vodećim poslovnim dešavanjima ovog tipa u regionu i da ujedno privrednicima i predstavnicima BiH pomogne u razmjeni ideja, znanja i iskustava koja mogu pomoći kreiranju boljeg poslovnog ambijenta, privlačenju novih investicija i sveopštem privrednom razvoju, kako Republike Srpske, tako i cijele BiH.

Forum se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a u organizaciji Udruženja ekonomista SVOT.

Paneli ovogodišnjeg "Jahorina ekonomskog foruma" biće održavani u hotelima "Termag" i "Vučko".

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE