• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da, hoću i mogu da igram za reprezentaciju!

Autor mondo.rs

Francuzi imaju iste probleme kao i Srbija kada su NBA igrači u pitanju i pozivi u reprezentaciju. Evo na koji način su oni riješili taj problem.

 Francuska projekat svi igrači u reprezentaciji Izvor: MN PRESS

Ugovor!

"Da, hoću da igram za reprezentaciju, neću postavljati nikakve uslove i neću se ljutiti ako me selektor ne odvede na veliko takmičenje. Naš zajednički cilj su Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine".

Otprilike ovako, krajnje uprošćeno, izgleda pravi pravcati ugovor koji je 37 trenutno najboljih francuskih košarkaša potpisalo sa Francuskom košarkaškom federacijom, a istorijski dogovor, koji bi mogao da posluži i kao model srpskom Savezu, postignut je u okviru projekta nazvanog: Team France Basket.

Evo o čemu se radi, odnosno šta se krije iza juče objavljenog širokog spiska kandidata za nacionalni tim te zemlje, koji je uz veliku pažnju medija sastavio selektor Vensan Kole.

Naime, Francuzi su veoma ozbiljno shvatili ovu košarkašku Olimpijadu i, svjesni da se uveliko nalaze na pola "smjene" generacija i da Toni Parker, Mikel Želabal i Florijan Pjetrus neće više igrati za "pijetlove", odlučili da sve svoje snage usmjere ka vrhovnom cilju - Tokiju 2020. godine.

To, naravno, nije bilo nimalo lako, jer su se - poput ostalih evropskih i ne samo evropskih reprezentacija - našli pred neizvjesnim iskstvom koje se zove kvalifikacije za FIBA Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine.

Po ugledu na UEFA i FIFA, FIBA je nedavno odlučila da ukine praksu po kojoj se na Mundobasket masovno odlazi preko kontinentalnih šampionata, uz uvijek sporne "vajld kardove" i poneke "instant" kvalifikacije za mali broj ekipa uoči samog Svjetskog prvenstva, tako da su uvedene kvalifikacije sa takvozvanim "prozorima", kakvi odveć postoje u fudbalu.

Sve reprezentacije, pa i budući prvak Evrope, igraće u kvalifikacijama koje će početi u novembru ove godine, a biti završene u februaru 2019. poslije ukupno šest okupljanja, od kojih samo dva (jun i septembar 2018) neće biti u jeku NBA i evroligaške sezone.

To, naravno, stvara zebnju i probleme već sada, jer je savršeno jasno da na najmanje četiri od šest okupljanja evropske NBA zvijezde neće moći da se odazovu, a ukoliko se odnosi FIBA i EKA, odnosno Evrolige, ne poprave drastično do novembra ove godine, izvjesno je da ni igrači pod ugovorom sa evroligašima neće dobijati zeleno svjetlo da se odazivaju pozivima selektora.

Već vam je jasno da ovi katastrofalni odnosi u svjetskoj košarci mogu da dovedu do toga da selektori u kvalifikacijama imaju jednu postavu, u određenim mečevima tokom ljeta drugu, na FIBA svjetskom prvenstvu treću, a na Olimpijskim igrama u Tokiju (samo četiri reprezentacije iz Kine će se plasirati direktno na Igre) neku četvrtu postavu.

Toga su dobro postali svjesni u Francuskoj, tako da su pronašli rješenje koje bi trebalo da ujedini veliku grupu košarkaša u jednu, homogenu grupu, sa osnovnim ciljem da se "pijetlovi" nađu među 12 reprezentacija koje će izboriti plasman na Mundobasket, a da onda u najjačem mogućem sastavu "napadnu" medalju i – Tokio!

Možda ste stekli utisak da je sve ovo urađeno samo da bi se oni koji će "gurati" kvalifikacije osjetili manje uvrijeđenim kada dođe trenutak da neki drugi otputuju na veliko takmičenje i to jeste tačno, ali samo donekle - "u ugovoru o pristupanju" koji su potpisali i ne toliko poznati igrači iz francuske lige, i najveće NBA zvijezde iz te zemlje trenutno, ne ostavlja se mogućnost neodazivanja na Koleov poziv - što je ključno!

Svi koji su potpisali ovu pristupnicu, a "L'Equipe" piše da je najveći broj navedenih igrača to već uradio i da će oni "preko Bare" to učiniti kada budu fizički bili u situaciji, obavezao se da neće dovoditi u pitanje nastup za reprezentaciju.

Najkraće rečeno - ako Kole pozove u terminu koji se ne "kosi" sa NBA ili sezonom u Evroligi, svaki igrač iz grupe od 37 spakovaće kofere i pojaviti se na treningu.


Tako je postignut duh zajedništva i međusobnog razumijevanja među igračima koji se, možda, i dalje nisu svi lično upoznali, s obzirom na to da je na spisak "upalo" nekoliko talentovanih momaka koji tek krče put ka vrhu evropske i svjetske košarke.

Oni iz drugog plana, koji će početi put ka Kini i Japanu, svjesni su i pozicije u kojoj se nalaze sami i šta bi igranje za reprezentaciju moglo da im donese u karijeri, ali i pozicije u kojoj se nalaze oni sa jakim NBA ugovorima - dakle, nema ljutnje!

"Način razmišljanja sada je važniji nego ikada. Naša želja je da u novonastaloj situaciji nastavimo da igramo važnu ulogu u evropskoj i svjetskoj košarci. Tim bez NBA igrača krenuće na put u novembru, ali to će i dalje biti košarkaška reprezentacija Francuske, ništa drugo osim toga. Insistiralismo na tome da svi igrači budu mobilisani i da imaju izražen osjećaj pripadnosti grupi i velikom projektu. Na kraju, ako odemo na Svjetsko prvenstvo 2019. godine, to će biti zasluga i onih koji su igrali, i onih koji nisu, baš kao što će potom rezultat na Mundobasketu biti rezutlat svih nas zajedno", obrazložio je Kole čini se jedini ispravan princip u situaciji kada birokrate, a ne košarkaši, imaju posljednju riječ.

"Osnovna ideja je da se adaptiramo, mobilišemo, obrazujemo, napredujemo i osnažimo naše igrače. Ne želimo tek tako da čitamo spiskove reprezentativaca, već da radimo ozbiljno ovaj posao. Već mogu da vas uvjerim da je motivacija kod igrača, kada smo im ispričali za ovaj projekat, na najvišem nivou", rekao je tehnički direktor "pijetlova" Patrik Bizli i istakao da nikome nije palo na pamet da odbije da bude dio ovog projekta.

Evo kompletnog spiska koji je sastavio Kole.

Plejmejkeri: Antoan Dio, Endru Abisi, Leo Vesterman, Tomas Ertel, Frank Ntilikina, Aksel Žilijen.

Bekovi: Jakuba Utara, Aksel Butej, Aks Tupan, Rodrig Boboa, Edvin Džekson, Fabijen Kozer, Nando De Kolo, Evan Furnije, Nikola Lan.

Krila: Šarl Kaudi, Nikola Batum, Žeremi Lelu, Pol Lakomb, Nobel Bongu-kolo, Timote Luvavu-Kavaro.

Krilni centri: Osman Kamara, Boris Dijav, Livio Žan-Šarl, Luj Laberi, Amat Mbaje, Adrijen Moerman, Kim Tili, Žofri Lovernj, Geršon Jabusel.

Centri: Kevin Serafim, Rudi Gober, Matijas Lesor, Vensan Purije, Mamadu Žete, Alfa Kaba i Mustafa Fal.

Ovo su košarkaši koji će igrati za reprezentaciju Francuske, kako protiv recimo Rumunije, Bugarske ili Estonije, tako i protiv SAD, Španije, Srbije...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC