• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preko preče, naokolo bliže!

Autor mondo.rs

Pre godinu dana, Tipsarević je odlučio da krene putem kojim se ređe ide. Danas, on je igrač koje je napravio rekordan skok od 457 pozicija na ATP listi, ali tu se neće zaustaviti - u ponedeljak bi mogao da bude i 60. na svetu.

Preko preče, naokolo bliže.

Kada se pre nešto manje od godinu dana, tačnije 25. aprila 2016. godine, drugi put vratio tenisu posle bolesti, dvostruke operacije, duge i mučne pauze i sa svega 20 odsto preostale tetive u stopalu, Janko Tipsarević nije više imao "zaštićen plasman" koji ATP daje teniserima koji dožive teške povrede.

Pojavio se u Ostravi kao 528. teniser sveta, svestan da će kvalifikacije za velike turnire preskakati samo ukoliko dobije "vajld kard", a i da će tada verovatno u startu imati posla sa Top 10 igračima.

Odlučio se da krene putem kojim se ređe ide, ali koji je samo naizgled lakši, jer ATP za titule na čelendžerima daje otprilike isto bodova koliko i za osminu finala na Masters turnirima.

U 32. godini nekada osmi teniser sveta morao je da ima čvrstu volju, da bude strpljiv i bira pravi trenutak za skok na ATP tur, pa povratak na čelendžer nivo, gde se često susretao sa igračima koje, verovatno, ne bi ni upoznao da ga na jesen 2013. godine nije zadesila ozbiljna tegoba sa zdravljem.

U dva odvojena hirurška zahvata, jer prvi nije dao željene rezultate, Dejvis kup šampionu odstranjeno je 80 odsto tetive koja spaja petu sa vrhom stopala i koja je, u tenisu, pa i sportu generalno, veoma opterećena. Praktično, svaki put kada se podižete na prste.

U situaciji u kojoj bi najveći broj ljudi odustao od aktivnog bavljenja sportom, Tipsarević se 2015. vratio na teren, ali je morao da napravi novu pauzu i ponovo prođe kroz određene neprijatnosti (odigrao je samo deset mečeva te sezone, dobio tri i izgubio sedam), a onda je pre godinu dana u Češkoj odlučio da pokuša još jednom.

TIPSA, PA DELPO

22. 6. 1984. Janko Tipsarević
Izvor: MN PRESS


Šta se u međuvremenu dogodilo?

Janko Tipsarević načinio je ubedljivo najveći skok na ATP listi u prethodnih godinu dana, nadmašivši čak i Huana Martina Del Potra, koji je sa 337. dospeo na 33. mesto na svetu i napravio pomak od 304 pozicije.

Posle titule na čelendžeru u Ćingdau prošle nedelje, Tipsarević je godinu zaokružio skokom sa 528. pozicije na 71. mesto (+457), ali to nije sve - treba istaći i da se, zbog gubitka bodova iz 2015. godine, Janko u međuvremenu spustio do 686. mesta, a da će već narednog ponedeljka nastaviti svoj pažnje vredan uspon.

Devetu uzastopnu pobedu u dva seta u Kini, popularni Tipsa zabeležio jutros u polufinalu čelendžera u An-Ningu (nagradni fond 150.000 dolara, šljaka), gde je kao drugi nosilac savladao argentinskog tenisera Huana Pabla Paza - 6:4, 6:3.

Tipsarević će se u nedelju od 6.45 sastati u finalu sa francuskim takmičarom Kventnom Alisom, 129. na svetu, a ulog će biti 125 ATP poena i nagrada od 21.600 dolara.

Poraženom će ostati uteha u vidu 75 poena i čeka na 12.720 dolara, a ukoliko zabeleži i desetu pobedu u dve nedelje u Ćingdau i An-Ningu, Tipsarević će u ponedeljak osvanuti verovatno kao 60. ili 61. igrač na svetu!

"Povrede su prošlost, moj cilj je da na kraju sezone budem negde oko 30. pozicije na ATP listi. Zato trenutno ne razmišljam o tome da li samo 80, 90. ili 70, jer je moj cilj da se vratim u Top 30", rekao je Tipsarević novinarima u Kini.

#KEEPDIGGING


Daleki Istok mu očigledno prija, jer je u januaru vezao dve titule na čelendžerima u Bangkoku, gde je ostvario deset uzastopnih pobeda od čega devet u dva seta. Set mu je uzeo samo beloruski teniser Jegor Gerasimov.

Posle kratke pauze i putovanja u Južnu Ameriku, Tipasrević se vratio u Aziju, nešto severnije od Tajlanda, i nastavio da pobeđuje u serijama. Za sada nije izgubio ni set.

"Odlučio sam da dođem u Aziju, umesto da nastupam na šljaci u Evropi, jer iskreno obožavam da igram u Aziji. Nebitno da li se radi o turnirima sa ATP ili čelendžer tura, uvek sam ovde osvajao veliki broj poena", obrazložio je i rečima, ali i delom.

On se povremeno "javi" iz Kine postovima na društvenim mrežama, koje obično potpiše tagom #keepdigging, što u bukvalnom prevodu znači "nastavi da kopaš".

S obzirom na to da je prošle nedelje zabeležio skok od 18 pozicija, a da naredne može da napreduje još deset, nema dileme oko toga da li je Janko doneo pravu odluku kada je okrenuo leđa Monte Karlu i Barseloni i krenuo na dalek put da iskopa bodove za povratak u vrh svetskog tenisa gde prema kvalitetu, talentu i reputaciji svakako pripada.

Preko preče, naokolo bliže.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC