• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaratili Zinedin Zidan i Marin Le Pen

Autor mondo.rs

Verovatno najbolji francuski fudbaler svih vremena obnovio je sukob sa porodicom Le Pen, koji datira još iz 2002. godine.

Verovatno najbolji francuski fudbaler u istoriji, ali i igrač alžirskog porekla, Zinedin Zidan, nije blagonaklon prema možda budućoj predsednici Francuske, Marin Le Pen.

Uoči drugog kruga predsedničkih izbora u toj zemlji, aktuelni trener Reala izjavio je da ekstremna desnica nije dobra za Francusku, kao ni za ostatak sveta.

"Ekstremi nikad i nigde nisu dobri", rekao je nedavno Zidan, koji se 2002. suprotstavljao i kandidaturi Žan-Marina Le Pena, oca aktuelne predvodnice desničarskog pokreta "Nacionalni front".

U Francuskoj će 7. maja biti održan drugi krug predsedničkih izbora u kom će se naći Le Pen (21,3% u prvom krugu), desničarka i EU-skeptik, koja se zalaže za izlazak Francuske iz Evropske unije i zatvaranje prema migrantima, kao i Emanuel Makron, socijal-liberal i pro-EU političar (24,01% u prvom krugu).

Marin Le Pen mu nije ostala dužna.

"Kad pogledam koliko zarađuje, ne čude me njegovi komentari. Pretpostavljam da je iz finansijskih razloga zainteresovan za pobedu Makrona kako bi sačuvao bogatstvo zarađeno zahvaljujući talentu koji posedu", rekla je Le Pen, posle čega ostaje nedoumica oko toga da li se sve svodi na populističku izjavu ili se u nedorečenosti krije namera da se, u slučaju njenog dolaska na čelo države, bogataši drastičnije oporezuju.

Bilo kako bilo, Zidan je bio i ostaće važna politička figura u zemlji.

Još od kada je multietnički i multireligijski i multikulturalni fudbalski tim Francuske postao svetski šampion 1998. godine, popularni "ZiZu" aktivno se zalagao za to da francusko društvo ostane otvoreno prema migrantima i izbeglicama iz drugih krajeva sveta.

Između 63 i 66 odsto stanovništva Francuske je hrišćanske veroispovesti, dok je sedam do devet odsto stanovništva muslimanske vere. Gotovo deset odsto stanovništva Francuske čine migranti iz različitih krajeva sveta, pre svega Afrike.

Prema istraživanju iz 2004. godine, koje je obavio "Institut Montaigne", 85 odsto Francuza je bele puti (51 milion), deset odsto pripada narodima sa severa Afrike (6 miliona), a 3,3 odsto vodi poreklo iz centralne i južne Afrike i izrazito je tamne puti (2 miloina).

Oko milion Francuza poreklom je iz Azije.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC