• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd-Banjaluka: Mađar Pik kišni čovjek

Autor mondo.ba

Pobjednik prve biciklističke trke "Beograd - Banjaluka", koja je vožena danas od prestonice Srbije do Bijeljine, je reprezentativac Mađarske Barnabas Pik.

Mađarski reprezentativac Barnabas Pik trijumfovao je neizvjesnoj završnici prve trke "Beograd-Banjaluka", koja je danas vožena od prestonice Srbije do Bijeljine. Pik je odsprintao vozača slovenačkog Kulta Roberta Jenka, dok je treći na cilj stigao srpski reprezentativac u ekipi Adrije Dušan Rajović.

On je dionicu od Beograda do Bijeljine dugu 128 kilometara prevezao za tri časa, tri minute i 16 sekundi, što znači da je u prosjeku vozio 41,7 kilometara na čas.

Vrijeme nažalost ni ove godine nije bilo saveznik momaka na dva točka, jer ih je gotovo cijeli put pratila kiša, a vjetar je u nekim trenucima bio zaista jak. U takvim uslovima najhrabriji su bili član Borca iz Čačka Stefan Stefanović i vozač italijanske ekipe Sangemini Frančesko Bonđorno, koji su dugo bili u bijegu, ali ih je grupa uhvatiila u samom finišu.

Najbolje se snašao Pik, koji je priznao da voli ovakve uslove, iako su vrlo surovi i guraju takmičara do krajnjih napora.

"Blio je zaista teško, jer je kiša počela da pada kada smo bili otprilike na 30. kilometru. Nekim vozačima ne odgovaraju takvi uslovi, meni je takođe bilo teško, ali sam uspio. Jedva sam čekao finiš, dao sve od sebe i vrlo sam srećan jer sam pobijedio u svom prvom nastupu na ovoj trci", rekao je Pik.

Pehar i novčanu nagradu uručio mu je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, koji je naglasio da je vrlo srećan što je Bijeljina već 11. godinu dio spektakla na dva točka.

"Izuzetna mi je čast što je naš grad po 11. put dio ove trke. Sa organizatorima od početka imamo zaista korektan odnos i mislim da smo do sada napravili veliki posao. Velika je stvar ako je bar nekoliko klinaca počelo da vozi bicikl ugledavši se na neke od najboljih biciklista svijeta koji su prošli ulicama Bijeljine. Ni turistički potencijal trke nije zanemariv, tako da se radujem novom druženju iduće godine, a koliko čujem mogla bi da bude mnogo jača trka, što samo po sebi donosi i veće obaveze svima nama", rekao je Mićić.

Već tokom predstavljanja biciklista ispred najvećeg pravoslavnog hrama na Balkanu, hrama Svetog Save, moglo se naslutiti loše vrijeme, ali to nije umanjilo spektakl. Na startu se pojavilo 112 biciklista iz 21 ekipe, a prisutne je pozdravio predsjednik Biciklističkog saveza Srbije Branko Banović.

"Baš kao za Banjaluku, trka je od ogromne važnosti i za Beograd. Pored sportskog, ona je značajna za razvoj turizma, a posebno biciklizma. Ne mislim samo na takmičarski biciklizam, nego i na rekreativni, cikloturizam. U skladu s tim, trka apsolutno opravdava geslo 'Živi zdrvo na dva točka'", rekao je Banović.

Godinama unazad trka za organizaciju dobija najviše ocjene i stekla je sve uslove da uđe u prvu kategoriju, što bi značilo da će od Beograda do Banjaluke voziti najbolji biciklisti svijeta.

"To je ono na čemu radimo i cilj nam je da sljedeća trka bude u najvišoj kategoriji. Naši gosti juče bili su predsjednik Evropske biciklističke federacije Lapartijen i generalni sekretar Delakaza, izložili smo mu ideje i dobili maksimalnu podršku i to ne samo formalnu. Izrazili su spremnost da nam pomognu u segmentu koji nam je najviše potreban, a to je obezbjeđivanje sponzora i saradnje sa svjetskim medijskim kućama, što je za ovaj sport izuzetno važno", rekao je Brković.

Veliku podršku trci ponovo dalo je predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, a već tradicionalno biciklisti su bez zaustavljanja prešli granicu između Srbije i BiH, odnosno Republike Srpske.

Direktor trke Vladimir Kuvalja zadovoljan je kako je protekla prva trka. "Priželjkivali smo lijepo vrijeme, ali nismo imali sreće."

"Ovaj događaj je najbolji primjer saradnje Srpske i Srbije, jer bez obzira što smo formalno razdvojeni možemo kroz ovakve aktivnosti da ostvarimo saradnju i povezanost. Trudimo se da maksimalnon iskoristimo specijalne i pralelne veze Srpske i Srbije i mislim da smo na pravom putu", rekao je saradnik u predstavništvu Republike Srpske Boriša Maksimović.

Poslije cilja u Bijeljini, karavan se seli u Teslić odakle će sutra u podne krenuti druga trka.

Na startu se očekuje veći broj takmičara, jer je nekoliko ekipa odlučilo da vozi samo drugu trku. Takođe, ova trka biće bodovana za prvenstvo Balkana, pa će učestvovati i vrlo jake reprezentacije Turske i Grčke.

Karavan će preko Tešnja, Doboja, Dervente, Prnjavora i Laktaša stići u Banjaluku, a ulazak u najveći grad Srpske direktno će prenositi RTRS.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC