• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Botnet mreža sa 300.000 poslušnih na internetu

Autor mondo.rs

Malver Hajime, misteriozni IoT malver trenutno kreira ogromnu botnet mrežu.

 Botnet mreža sa 300.000 poslušnih na internetu Izvor: MONDO portal/Kaspersky Lab

Hajime botnet mreža u poslednje vreme se značajno povećala, i inficirala je brojne uređaje širom sveta. Zaključno sa sredinom aprila, mrežu čini skoro 300 hiljada uređaja kompromitovanih malverom, spremnih da rade zajedno i sprovode naređenja malvera, bez znanja žrtve. Međutim, svrha Hajime mreže i dalje nije poznata, otkriva Kaspersky Lab tim istraživača.

Hajime, što znači „početak“ na japanskom jeziku, je pokazala prve znake aktivnosti u oktobru 2016. godine. Od tada, ona se konstantno razvijala, pri čemu je razvijala nove tehnike za širenje. Ovaj malver gradi ogromnu botnet mrežu, decentralizovanu grupu kompromitovanih uređaja koji diskretno sprovode spam ili DDoS napade.

Međutim, ne postoji kod za napad, pa čak ni ta mogućnost u Hajime mreži, već samo modul za širenje. Hajime, napredna i diskretna porodica, koristi različite tehnike, uglavnom nasilno dešifrovanje lozinke uređaja, kako bi inficirala uređaje, a zatim se pomoću određenih koraka krije od kompromitovane žrtve. Na taj način, uređaj postaje deo botnet mreže. 

Hajime ne napada isključivo određene vrste uređaja, već bilo koji uređaj na internetu. Bez obzira na to, kreatori malvera fokusiraju svoje aktivnosti na određene uređaje. Ispostavilo se da većinu uređaja čine DVR rekorderi, veb kamere i ruteri.

Prema istraživanju kompanije Kaspersky Lab, međutim, Hajime izbegava određene mreže, kao što su mreže General Electric-a, Hewlett-Packard-a, pošte SAD, Ministarstva Odbrane SAD, kao i brojne privatne mreže.

Ne radi vam Wi-Fi mreža - možda je ovo razlog?

U trenutku istraživanja, infekcije su uglavnom dolazile iz Vijetnama (preko 20 odsto), sa Tajvana (skoro 13 odsto) i iz Brazila (oko devet odsto). Većina kompromitovanih uređaja locirana je u Iranu, Vijetnamu I Brazilu.

Tokom perioda istraživanja, kompanija Kaspersky Lab detektovala je najmanje 297.499 jedinstvenih uređaja koji dele Hajime konfiguraciju.

Najintrigantnije kod Hajime botnet mreže jeste njena svrha. Iako mreža postaje sve veća i veća, njeni ciljevi su i dalje nepoznati. Nismo detektovali njene trgove ni u jednoj vrsti napada ili malicioznoj aktivnosti..Bez obzira na to, savetujemo sve vlasnike IoT i kućnih pametnih uređaja da promene lozinke na njima, i podese ih da budu što komplikovanije za dešifrovanje, kao i da ažuriraju softver ako je to moguće”, izjavio je Konstantin Zjukov, viši bezbednosni istraživač u kompaniji Kaspersky Lab.

Da saznate više o Hajime botnet mreži, posetite stranicu Securelist.com.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS