3 znaka da se sviđate toj osobi

Autor:

Da, svi bismo voleli da imamo mogućnost da čitamo nekome misli, međutim to u ovom trenutku nije moguće. Ali, ne znači da i bez reči ne možemo da saznamo šta se nekome mota po glavi.

0
A- A A+

Postoje gotovo univerzalni znakovi tela koji nas "odaju" čak i kada sebi ne želimo da priznamo da nam je nešto na pameti. Stručnjak za neverbalnu komunikaciju i poslovni konsutant Marko Burazor izdvaja tri tipična znaka na osnovu kojih možemo da prepoznamo da li se nekome dopadamo.

1. Pogled i učestali kontakt očima


Kad osoba teško skida pogled sa druge osobe i malo malo pa "baca" kratak pogled, često je to dobar indikator sviđanja. Kad se nađete u nekoj prostoriji, na večeri recimo i neko ispriča šalu, pokušajte da obratite pažnju kome će uputiti pogled osoba koja je ispričala šalu, kako bi videla povratnu reakciju. On ili ona u tom momentu želi da impresionira tu osobu, da joj se dopadne i zato je pogled usmeren na tu osobu.

2. Položaj nogu je usmeren ka osobi

Ukoliko osoba teži da sagovorniku posveti punu pažnju i samim tim i telo okreće ka njoj. Po položaju nogu se to najbolje može videti u kom položaju je telo. Ukoliko su noge okrenute ka sagovorniku to se može protumačiti kao znak pažnje i dopadanja, ukoliko je obrnuta situacija, noge od osobe znače da se teži pobeći iz date situacije (često u poslovnim sastancima).


3. Širenje zenica

A imamo mogućnost da vidimo zenice ili imamo sreće da osoba ima svetlije oči pa su samim tim i zenice vidljivije, to bi bila najidealnija situacija za detektovanje dopadanja. Oči nas odaju. Skupljanje i širenje zenica pokazuje kakav nervni impuls smo dobili od strane naših receptora. Na pozitivne impulse oko reaguje širenjem zenica, na negativne skupljanjem. Samim tim je normalno da na osobe koje nam se dopadaju reagujemo pozitivnim impulsima i širenjem zenica.

Burazor još ističe da sve ove znakove treba da sagledamo u kontekstu određene situacije. Izolovano jedan znak može da obmane onoga koji posmatra jer samo kombinacija određenih znakova u pravom kontekstu daje pravo tumačenje. Ukoliko su nekome raširene zenice, a sad je ušao u prostoriju ne mora da znači da mu se sviđate jer možda je pre minut prilikom telefonskog poziva dobio neke pozitivne vesti. Suština je da se prati ponašanje i kombinacija znakova stavi u pravi kontekst, posle je sve lako.

Marko će o ovome, ali šta nam partner govori neverbalno i kako da imamo odgovarajuću neverbalnu komunikaciju u muško-ženskim odnosima, kako da ostavimo odličan prvi utisak, da poboljšamo svoj govor tela, da pročitamo šta nam druga strana govori i kako da nam govor tela pomogne u ostvarivanju ciljeva otkriti na svom seminaru Moć govora tela 6. maja u Beogradu.

Tagovi:

Ostale vijesti