• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo koliko BiH uvozi flaširane vode

Autor mondo.ba

U BiH je tokom prošle godine uvezeno vode u vrijednosti od 133,63 miliona KM.

Istovremeno izvoz domaćih proizvođača vode iznosio je 36,25 miliona KM, što znači da je BiH u deficitu od skoro 100 miliona KM kada je voda u pitanju.

"Na domaće tržište je u 2016. godini uvezeno 156.610 tona prirodne i gazirane vode bez dodatog šećera i sa dodatim šećerom u vrijednosti od 133,62 miliona maraka. Godinu ranije vrijednost uvoza je iznosio 238,97 miliona KM," podaci su Uprave za indirektno oporezivanje, piše Glas Srpske.

Istraživanja pokazuju da je BiH sa 9.460 kubnih metara pitke vode po stanovniku prva u regionu, a sedma u Evropi kada je riječ o izvorima pitke vode.

 Pad uvoza pratilo je i smanjenje izvoza jer su domaće firme u 2015. godini na inostrano tržište plasirale robu vrijednu 57,98 miliona KM. Smanjenje izvoza je dobrodošlo jedino u slučaju da je domaća voda na tržištu zamijenila uvoznu, s obzirom na to da je stigla manja količina.

Direktor Sektora za makroekonomski sistem u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Momir Tošić ističe da je odnos izvoza i uvoza vode jedan naprema tri u korist uvoznika.

"To pokazuje i statistika za ovu godinu jer je u prvom kvartalu BiH izvezla vodu u vrijednosti od 9,71 milion, a uvezla u iznosu od 26,85 miliona KM. Ovaj odnos je zabrinjavajući. Uvozni brendovi, posebno iz Srbije i Hrvatske, koji su se na tržištu pojavili prije naših i dalje opredjeljuju domaće kupce ka tim vodama. Malo je zemalja u svijetu koje imaju prirodni potencijal u ovom sektoru kao što je BiH, ali uprkos tome velika suma novca se odlije u inostranstvo kroz uvoz vode. BiH ima vode u izobilju i trebamo se boriti da smanjimo spoljnotrgovinski deficit i zaštitimo domaću proizvodnju'', kaže Tošić.

Potrošači u BiH, dodaje on, nemaju nijedan razlog da kupuju uvoznu vodu umjesto domaće i moraju promijeniti svijest.

"Domaća voda je istog pa i boljeg kvaliteta nego uvozna, kao što je slučaj sa mnogim drugim proizvodima. Moramo se boriti da naše proizvode brendiramo kako bi bili u konkurenciji i stali rame uz rame sa proizvodima iz zemalja EU ili i CEFTA," rekao je Tošić, a prenosi Glas.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE