• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gasprom počeo gradnju "Turskog toka"

Autor mondo.rs

Ruski Gasprom počeo je da polaže cevi za morski deo gasovoda "Turski tok" na ruskoj obali Crnog mora. Ruta kojom će se gas dopremati turskim i potrošačima u južnoj i jugoistočnoj Evropi treba da bude gotova do kraja 2019. godine.

 Gasprom počeo gradnju "Turskog toka" Izvor: Istock/Getty images
Izvor: Istock/Getty images

Cevi gasovoda položio je brod "Audasija" kompanije "Alseas", koja je izvođač radova na oba kraka podmorskog dela gasovoda, saopštio je "Gasprom", a prenosi ruska agencija Tass.

"Započeli smo praktičnu fazu projekta "Turski tok" - izgradnju podmorskog dela. Projekat se realizuje po strogom planu i najkasnije do kraja 2019. godine naši turski i evropski potrošači će dobiti novu, pouzdanu rutu za uvoz ruskog gasa", izjavio je generalni direktor Gasproma Aleksej Miler.

"Gasprom" i švajcarska kompanija "Alseas" su u februaru ove godine potpisali ugovor o izgradnji podmorskog dela gasovoda "Turski tok", kojim je predviđeno polaganje cevi u dužini od 900 km po dnu Crnog mora.

Prema ranijem pisanju medija, "Gasprom" je planirao da na leto otpočne radove na polaganju cevi za morski deo gasovoda.

Projektom "Turski tok" predviđena je izgradnja gasovoda kojim će se preko Crnog mora dopremati ruski gas do evropskog dela Turske i dalje do granice sa Grčkom. Podmorski deo gasovoda je dugačak 910 kilometara, a kopneni 180 kilometara.

Projekat vredan 722 milona dolara

Svaki krak gasovoda će imati kapacitet od po 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a ukupna vrednost projekta je procenjena na 11,4 milijarde evra. Gaspromove investicije u ovaj projekat bi ove godine trebalo da dostignu 41,92 milijarde rubalja (722 miliona dolara).

Rusija i Turska su 10. oktobra 2016. godine potpisale međuvladin sporazum o izgradnji projekta "Turski tok", prema kom bi prvi krak gasovoda bio namenjen turskim korisnicima, dok bi se drugim gas dopremao u južnu i jugoistočnu Evropu.

Sporazum o izgradnji gasovoda postignut je u decembru 2014. godine, nakon što se, zbog izostanka saglasnosti Bugarske, izjalovio projekat izgradnje gasovoda "Južni tok".

Prvobitnim planom je bilo predviđeno da četiri linije gasovoda "Turski tok" imaju kapacitet od 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje.

Međutim, direktor Gasproma Aleksej Miler je izjavio da će se graditi samo dve linije, jer gasovod Severni tok 2 može da pokrije rastuću tražnju Evrope za gasom.

Nakon što su turske vojne snage oborile ruski vojni avion na sirijskoj granici u novembru 2015. godine, ruski ministar energetike Aleksandar Novak je saopštio da su pregovori o izgradnji gasovoda "Turski tok" obustavljeni.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan dogovorili su se o obnavljanju projekta "Turski tok" početkom avgusta prošle godine na sastanku u Sankt Peterburgu, koji je usledio posle Erdoganovog izvinjenja ruskom predsedniku zbog obaranja ruskog aviona i pogibije pilota.

Projekat gasovoda Južni tok, zbog kojeg je istoimena ruska firma napravljena u Holandiji,obustavljen je nakon zabrane EU, kojoj ne odgovara povećavanje zavisnosti od ruskog gasa, kao ni formalna kontrola Rusije nad gasovodom.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE