Spomenici ex-YU: Umetnost ili rugoba? (VIDEO)

Autor:

Na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma (Beldoks) u Beogradu biće prikazano i ostvarenje hrvatske rediteljke Irene Škorić "Neželjena baština". Muziku za film napisao je bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović.

Spomenici ex-YU: Umetnost ili rugoba? (VIDEO) Foto: Predrag Jelenić/MONDO Kadinjača

U posleratnoj Jugoslaviji (posle Drgugog svetskog rata) paralelno sa radnim akcijama, koje su pomogle izgradnji zemlje, nicali su i monumentalni spomenici, za koje stručnjaci ni dan-danas ne mogu da se saglase da li su umetnost, rugobe, "neidentifikovani leteći objekti" (NLO) kako su ih nazivali u pojedinim inostranim medijima...

Upravo oni su privukli pažnju mladoj hrvatskoj rediteljki Ireni Škorić da napravi dokumentarni film "Neželjena baština" o tim spomenicima koji se nalaze na tlu Hrvatske.

"Htela sam da sprečim da ovi spomenici odu u zaborav. Ova tema nije bila popularna u Hrvatskoj poslednjih godina... Ove spomenike su pravili značajni umetnici ne samo Hrvatske i Jugoslavije, već cele Evrope. One su bile preteča nekih građevina koje su kasnije nastale, recimo Gugenhajm u Bilbau je na neki način bio inspirisan radom Voje Bakića", kaže Irena.

U Hrvatskoj je bilo 6.000 takvih spomenika (ne samo monumentalnih, već i spomen-obeležja), ostalo ih je 3.000.

FOTOGRAFIJE SPOMENIKA u ex-YU autora PREDRAGA JELENIĆAPosebna zanimljivost ovog filma je da je muziku napisao bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović.

"To da se određeni spomenici Narodnooslobilačke borbe smatraju neželjenim, jeste odnos dominantne grupe, ali ne celog hrvatskog društva. Ovaj film govori baš o tome, kako bi trebalo da tretiramo baštinu. To nisu samo spomenici na neka prošla, za mnoge, pa i za mene, slavnih vremena pobede nad fašizmom i otpora fašizmu, već i važna umetnička dela. Recimo, Bakićevi spomenici su vrhunac ne samo hrvatske, tada jugoslovenske, već i evropske umetnosti", rekao je kompozitor Josipović.

Ovo će mu biti debi kao kompozitora filmske muzike.

POGLEDAJTE TREJLER

Izvor: Beldoks/YouTube

Ostale vijesti