• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čekali su Seriju A pola vijeka - hoće li dočekati?

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Klub u kojem je profesionalnu karijeru počeo Fabio Kapelo, nakon 50 godina pauze, blizu je povratka u najjači rang italijanskog fudbala. Ovo je priča o SPAL-u iz Ferare, trenutno vodećoj ekipi Serije B.

SPAL 2013, punim imenom Societa Polisportiva Ars et Labor 2013, nakon pola vijeka pauze na dobrom putu je da izbori povratak u Seriju A!

Klub iz Ferare u pokrajini Emilija-Romanja, osnovan je 1907. godine. Tokom istorije doživio je dva bankrota i tri promjene imena, a ove sezone oduševio je sve ljubitelje fudbala na Čizmi i od ljeta će vjerovatno ponovo igrati među italijanskom elitom.

Ekipa koja je imala budžet od svega 10 miliona evra, odigrala je maestralno, napravila veliku senzaciju i smiješi im se prvo mjesto u Seriji B, što bi popularnim "Spalinima" donijelo plasman u najviši rang fudbala na Apeninima.

Ovogodišnji uspjeh je veći ako se pogleda sastav ekipe, koju čine SAMO Italijani! Među njima nema zvučnih imena, a svakako najpoznatiji je Serđo Flokari,nekadašnji napadač Lacija.

Dominirao je ove sezone tim koji s klupe vodi malo poznati Leonardo Semplići, 67-godišnji stručnjak, koji je 2014. godine stigao u SPAL. Cijelu igračku i trenersku karijeru proveo je u nižerazrednim klubovima, a sada je na pragu istorijskog uspjeha.

"Bjankazuri", odnosno "bijelo-plavi" proteklog vikenda propustili su veliku šansu da jednom nogom zakorače u Seriju A. Pred svojim navijačima nisu uspjeli da savladaju Pro Verćeli (0:0), ekipu koja je u donjem dijelu tabele.

SPAL je tako ostao na svega tri boda prednosti u odnosu na drugoplasiranu Helas Veronu, odnosno četiri ispred Frozinonea, koji je na trećem mjestu. Upravo će se između ove tri ekipe voditi velika borba u posljednjih 180 minuta za prve dvije pozicije, koje donose direktnu promociju.

U pretposljednjem kolu, u subotu, SPAL gostuje Ternani, koja se grčevito bori za opstanak, dok na zatvaranju sezone dočekuje Bari 1908.

Timovi plasirani od trećeg do osmog mjesta igraće baraž za ulazak u Seriju A, a osim Frozinonea, trenutno su tu: Peruđa, Ćitadela, Benevento, Karpi i Specija. Samo pobjednik razigravanja osiguraće plasman u viši rang.

SERIJA A

Ukupno je SPAL u najjačem rangu italijanskog fudbala proveo 21 sezonu, a najbolji plasman imao je u sezoni 1959/60. kada su završili na petoj poziciji. Posljednji put među elitom bili su u sezoni 1967/68, kada su završili na 14. mjestu od 16 ekipa i morali u niži rang.

Uslijedilo je 14-godišnje tumaranje po Seriji B i Seriji C, borba sa brojnim poteškoćama, a onda i bankrot 2005. godine, kada je osnovan SPAL 1907.

Ipak, pet godina kasnije zadesio ih je novi bankrot. U ljeto 2012. klub je treći put oživljen i krenuo je iz Serije D. Đakomenze, klub osnovan 1967. godine u naselju Mazi San Đakomo nedaleko od Ferare, na kraju sezone 2012/13. fuzionisan je sa SPAL-om i tako je nastao SPAL 2013, koji je nastavio tamo gdje je ranije stao prvobitni SPAL.

Uslijedila je serija uspjeha. SPAL je kroz baraž uspio da se plasira u treću ligu, a godinu dana kasnije osvajanjem prve pozicije u Ligi Pro (3. liga) i u Seriju B.

PAOLO MACA

Stadion SPAL-a nosi ime Paolo Maca.

Teško da će ovo ime mnogo značiti ljubiteljima fudbala, ali treba reći da je to čovjek koji je na Svjetskom prvenstvu 1962. godine bio pomoćnik selektora "azura" Đovanija Ferarija. Ujedno, bio je trener SPAL-a, te sportski direktor kluba.

Kasnije je postao i predsjednik, te bio najzaslužniji za razvoj omladinske škole, koja je omogućila ekipi iz Ferare istorijski plasman u Seriju A.

Jedan od njegovih najvećih uspjeha bio je dovođenje Fabija Kapela u omladinske selekcije SPAL-a 1962. godine za dva miliona italijanskih lira (oko 500 funti).

Kasnije se Kapelo proslavio nastupajući za Romu, Juventus i Milan, ali će ostati zapisano da mu je prvi tim u profesionalnoj karijeri bio upravo SPAL. Velike uspjehe zabilježio i kao trener Milana, Real Madrida, Rome i Juventusa, dok je sjedio i na klupi nacionalnih selekcija Engleske i Rusije.

...
Izvor: YouTube

"CURVA OVEST FERRARA"

Iako je kapacitet stadiona "Paolo Maca" tek 8.500 sjedećih mjesta (ukupno oko 10.000), navijači ovog kluba, popularna "Curva Ovest Ferrara", dali su veliki doprinost uspjesima ove sezone.

Rijetko kojem domaćem meču prisustvovalo je manje od 8.000 gledalaca, dok su veliku podršku fudbaleri iz Ferare imali i na gostovanjima.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC