• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VAŽNO! CERT RS upozorava na opaki virus!

Autor mondo.ba

Obavezno ažurirajte Windows i pročitajte kako da se zaštitite od opasnog kompjuterskog virusa "WannaCry" i njegove varijante "WannaCrypt0r".

 VAŽNO! CERT RS upozorava na opaki virus! Izvor: ‚MONDO portal/Kaspersky Lab
Izvor: ‚MONDO portal/Kaspersky Lab

Odjeljenje za informacionu bezbjednost – CERT Republike Srpske obavještava sve javne ustanove, organe uprave, fizička i pravna lica u Srpskoj da je uočeno globalno i do sada po obimu najveće širenje ransomvera pod nazivom "WannaCry" i njegove varijante "WannaCrypt0r".

Ova varijanta malicioznog softvera iskorištava SMBv1 ranjivost na neažuriranim Windows operativnim sistemima od kojih su ranjive sve verzije od Windows XP do Windows 10 kao i serverske edicije.

Preporučujemo bezbjednosno ažuriranje Windows operativnog sistema, odnosno primjenu MS17-010 (link is external) zakrpe izdate od strane Microsoft-a 14. marta ove godine, kao i prestanak korištenja verzija Windows operativnog sistema za koje se ne više ne vrše bezbjednosna ažuriranja i za koje je prestala zvanična podrška (Windows XP).

Iako do sada nisu prijavljene infekcije ove vrste unutar kibernetičkog prostora Republike Srpske, ukoliko se iste uoče, preporučuju se sljedeći koraci:

- Trenutno isključiti inficirani računar sa lokalne mreže
- Obavijestiti CERT Republike Srpske putem e-mail adrese [email protected] (link sends e-mail) ili putem web sajta https://oib.aidrs.org
- NE PLAĆATI bitcoin otkupninu (oko 300 USD) jer ista ne garantuje povrat podataka.

U sklopu preventivnih mjera, skrećemo pažnju na anonimne poruke elektronske pošte sa prilogom. Ove poruke NE OTVARATI i trenutno brisati.

OIB – CERT Republike Srpske aktivno nadzire širenjem ove infekcije i o eventualnim pojavama "WannaCry" ransomvera u kibernetičkom prostoru Republike Srpske, sa preporukama u vezi sanacije štete obavijestićemo javnost.

WannaCry enkriptuje datoteke na hard disku i zahtijeva od korisnika plaćanje otkupnine u iznosu od 300 USD u bitcoinima. Takođe kreira datoteku pod nazivom !Please Read Me!.txt u kojoj je objašnjeno šta se desilo i kako platiti otkupninu.

WannaCry enkriptuje datoteke sa sljedećim ekstenzijama, dodajući .WCRY na kraj naziva datoteke:

.lay6
.sqlite3
.sqlitedb
.accdb
.java
.class
.mpeg
.djvu
.tiff
.backup
.vmdk
.sldm
.sldx
.potm
.potx
.ppam
.ppsx
.ppsm
.pptm
.xltm
.xltx
.xlsb
.xlsm
.dotx
.dotm
.docm
.docb
.jpeg
.onetoc2
.vsdx
.pptx
.xlsx
.docx

Nakon infekcije, širi se na druge računare u lokalnoj mreži iskorištavajući SMB ranjivost u Windows operativnim sistemima.

Trenutno ne postoji način da se enkriptovane datoteke dekriptuju (povrate u čitljivo stanje). Preporučuje se povrat podataka sa back-up sistema (ukoliko su dostupni).

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS