• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Snapchat i Instagram pogubni po mlade

Autor mondo.rs

Studija koju su sproveli istraživači iz Velike Britanije ukazuje da su društvene mreže loše po mentalno zdravlje mladih.

 Snapchat i Instagram pogubni po mlade Izvor: MONDO portal

Nova studija daje na značaju onome što su svi uvek pretpostavljali: društvene mreže imaju prilično negativne efekte na tinejdžere, pogotovo Instagram i Snapchat.

Studiju po imenu Status of Mind, su sproveli istraživači iz Kraljevskog Društva za Javno Zdravlje iz Ujedinjenog Kraljevstva. Naučnici su anketirali 1.479 mladih Britanaca od 14 do 24 godine, pitajući ih kako se osećaju u vezi uticaja različitih društvenih medija na njihovo mentalno zdravlje. Uračunali su nekoliko faktora, kao što su neispavanost, vršnjačko nasilje, osećaj identiteta i samosvesnost.

Status Of Mind
Izvor: Young Health Movement

Rezultati sugerišu da su dve najgore mreže za decu, Instagram i Snapchat, pošto su imali užasne rezultate za verbalno nasilje, telesnu samosvesnost i nelagodu. Twitter i Facebook nisu bili mnogo bolji. YouTube je bio jedini koji je izazivao više pozitivnih nego negativnih osećanja, prenosi TNW.

To je možda zbog toga što su Instagram i Snapchat aplikacije bazirane na fotografijama, što znači da je teško izbeći vizuelna poređenja. Obe aplikacije se rangiraju visoko na „Strah od propuštanja“ kategoriji, a istraživači su primetili da izazivaju nelagodnost kod drugih korisnika:

„Viđajući prijatelje konstantno na odmoru ili kako uživaju u izlasku može učiniti da se mladi ljudi osećaju kao propuštaju mnogo dok drugi uživaju u životu. Ova osećanja mogu izazvati stav poređenja i očajanja kod mladih ljudi. Osobe mogu videti veoma fotošopirane, izmenjene ili nameštene fotografije i video zapise i porediti ih sa svojim, naizgled, običnim životima.“

Istraživači preporučuju da je način da se poremete negativne emocije, taj da se korisnici podsete da život postoji izvan tih aplikacija, sa iskačućim upozorenjima koja bi podsećala ljude da su dostigli kritičnu masu upotrebe društvenih medija i žigovima koji ukazuju da je neka fotografija digitalno manipulisana.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS